Спортният арбитражен съд (КАС) започна изслушването на 39 руски спортисти,

...
Спортният арбитражен съд (КАС) започна изслушването на 39 руски спортисти,
Коментари Харесай

Спортният съд започна изслушването на 39 руснаци, които се борят да изчистят имената си

Спортният трибунал (КАС) стартира чуването на 39 съветски спортисти, получили доживотни санкции. Състезателите бяха осъдени поради нарушение на антидопинговите правила по време на зимните олимпийски игри в Сочи 2014.

Те са част от общо 43 спортисти, които получиха възбрана да се състезават в бъдещи олимпийски игри. След големия скандал и разкритията за всеобща приложимост на допинг Международният олимпийски комитет (МОК) лиши медалите на провинилите се.

Русия няколко пъти отхвърли страната да има интервенция в програмата за приложимост на допинг, разказана в отчетите на самостоятелната комисия на Световната антидопингова организация (WADA).

Адвокати, защитаващи ползите на съветските спортисти, обявиха в изказване, че състезателите са били осъдени " макар неналичието на съответни доказателства против някой от тях " и в нарушаване на правата им. " Спортистите се надяват, че КАС ще им обезпечи заслужено чуване ", показаха юристите.

Наказаните съветски спортисти се състезават в хокея, бобслей, скелетон, шейни, ски тичане, бързо пързаляне с кънки и биатлон. Заради мащаба на процеса съдът, чието седалище е в Лозана, придвижи чуването в Женева.

 Руският играч в бързото пързаляне с кънки Александър Румянцев идва за чуването.
© Reuters

Руският играч в бързото пързаляне с кънки Александър Румянцев идва за чуването.

Бившият началник на съветската антидопингова организация Григорий Родченков, който беше един от основните очевидци, довели до разкриването на допинг в съветския спорт, ще даде показания, макар че е получил закани за живота си. КАС разгласи, че Родченков и създателят на отчета на WADA - Ричард Макларън, ще свидетелстват по телефона или посредством видеовръзка.

Изслушванията ще продължат седмица. Очаква се окончателното решение на спортния съд да бъде оповестено в края на месеца, единствено дни преди началото на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Игрите стартират на 9 февруари и ще продължат до 25 февруари.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (28)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР