Спортист №3 на Кюстендил за 2018 година - Андрей Тодоров

...
Спортист №3 на Кюстендил за 2018 година - Андрей Тодоров
Коментари Харесай

Спортист от Кюстендил в топ 10 на Световната ранглиста по карате

Спортист №3 на Кюстендил за 2018 година - Андрей Тодоров е на 15 години и е възпитаник в Езикова гимназия “Д-р Петър Берон “, със компетентност – британски и немски език. От цели 10 години Андрей интензивно се занимава с карате и през години е донесъл редица медали за своя карате-клуб “Шурикен “. В края на 2018г. той беше определен и за Спортист №3 на Кюстендил за 2018-та година, а все още Андрей се изкачи на почетното 11-то място в Световната класация по карате, като в нея са включени единствено участниците на интернационалните надпревари – Европейски и Световни лиги.

Прославил град Кюстендил с отличните си представяния и медали от надпревари в Кипър, Италия, Англия, Хърватия, Дания и редица други страни, на последното съревнование в град Кюстендил състезателят на карате-клуб “Шурикен “ извоюва цели два медала в две категории -златен и бронзов. За за спортната си кариера, идните му европейските и международни шампионати, както и за почетното 11-то място в Световната класация по карате.
Здравей Андрей! Изключително ми е прелестно, че имам опцията да беседвам с теб дни след последния народен шампионат, на който ти извоюва цели два медала! Поздравления! Разкажи ни преди всичко за спортната си кариера. От по кое време тренираш карате?
Здравейте! Много ви благодаря! Всъщност, практикувам карате от 10 години, като упражнявам в карате-клуб “Шурикен “ с треньори Емил и Веско Димитрови. Първоначално започнах да се занимавам с карате като тренирахме в едно от учебните заведения в града ни, при сегашния помощник-треньор Елена Колешанска и няколко години по-късно започнахме да упражняваме на стадион “Осогово “ при основния треньор – Емил Димитров, който и до ден сегашен е мой треньор.

10-години са много дълъг интервал. Каратето по-скоро занимание ли ти е или към този момент се занимаваш по-професионално?
В началото стартира като занимание, само че в последните две-три години стана по-сериозно и упражнявам много повече.
Кое е последното съревнование на което взе участие? И кой е последният орден, който извоюва?
Последното съревнование, на което участвах беше предходната седмица – на Националния шампионат, на клуба ми – Мемориал “Светослав Иванов “. Ами станах първи в моята категория и извоювах златен орден, а при по-големите станах трети и взех бронза.
В каква категория се състезаваш?
Аз съм в категория кадети 14-15 години. А по-големите са 16-17 години. Там взех 3-то място.
Разкажи ми за международната класация? Тя всички всички състезния ли включва и какво място заемаш в нея?
Тя е за надпреварите, които са интернационалните. Основно лиги – Европейски и Световни. И още веднъж е на обособени категории – към 150 индивида са част от нея. В момента аз съм 11-ти в ранглистата.
Поздравления! Ти си един от 10-те най-хубави състезатели по карате на международно равнище! Значи участваш и на интернационалните надпревари?
Да. Сега имах при започване на годината – Европейско състезание във Англия. Преди това участвах и на шампионат в Хърватия, от който в действителност избираха кой ще отиде на европейско и там изиграх шест срещи и станах 3-ти. Така ме избраха и за европейското.

След като 10 години спорта е част от живота ти, стана ли по-дисциплиниран? Изгради ли ти привички? Стана ли по-отговорен?
Честно казано несъмнено станах по -дисциплиниран, с помощта на спорта.
А имал ли си тежки моменти, когато си се колебал дали да продължиш, дали да се откажеш?
Когато бях по-малък имаше миг, когато не се справях добре, демотивирах се и бях решил да се откажа. Тогава треньорите ми помогнаха като ми споделиха, че имам доста огромен капацитет и мога да се оправя и по този начин продължих!

Освен, че единствено на 15 години си взел участие на европейски шампионати, имал ли си опцията към този момент да вземеш присъединяване и на международни лиги?
Да. Участвал съм в две международни лиги. Като на едната станах 5-ти, а на другата във Венеция взех три срещи.
Какви надпревари ти предстоят през актуалната година?
Следващото ми съревнование е тази събота в София – Никон Оpen. Национален шампионат, аз ще се състезавам в категория 16-17 години. След този шампионат ми следва присъединяване в лига, която е през месец май в Кипър и също по този начин ми следва Европейско състезание, в края на годината в Чили.

Страхотно! Пожелавам ти триумф! Последният ми въпрос е какво ще пожелаеш за празника на града – “Кюстендилска пролет “ на своите съотборници, съученици и съграждани?
Пожелавам им да са живи и здрави, доста медали и да прекарат един прелестен празник на пролетта – да излязат с другари и да се забавляват!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР