Спортист №1 на България за 2018 година Тайбе Юсеин не

...
Спортист №1 на България за 2018 година Тайбе Юсеин не
Коментари Харесай

Тайбе Юсеин се размина със златото на Световното по борба

Спортист №1 на България за 2018 година Тайбе Юсеин не съумя да се пребори за златото в категория до 62 кг на Световното състезание по битка в Казахстан.

Българката отстъпи с 3:5 точки от Айсулу Тинибекова (Киргизстан), която е пета на Олимпиадата Рио 2016, трета на Световното през 2017-а и бронзова медалистка от шампионата "Дан Колов " тази година.

Юсеин стартира по-активно финала и поведе с 1:0, откакто съперничката й беше сложена в сутерен. Последва светкавична офанзива на киргизстанката и точките към този момент бяха 2:1 за Тинибекова. След това тя натрупа още една точка в първата минута на втората част.

Тайбе продължи да нападна и изравни до 3:3, което щеше да й донесе крайната победа. Тинибекова обаче нападна в края и си обезпечи международната купа с 5:3 точки.

Юсеин е родена на 4 май 1991 година в разградското село Мъдрево. Възпитаничка е на Спортното учебно заведение в Русе. Още като първокласничка в Разград Тайбе упорства да спортува.

Родителите ѝ я записват на тренировки по бадминтон. Година по-късно татко ѝ отпътува на гурбет, останалата част от фамилията се прибира в родното си село.

Там няма други благоприятни условия с изключение на битката и Тайбе излиза на тепиха. Когато приключва пети клас, първият ѝ треньор Мустафа Кесман предлага на родителите ѝ да продължи в спортно учебно заведение. Така девойката поема към Русе и заживява на квартира от 12-годишна.

Източник: offnews.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР