Спортен клуб по карате Спартак в Плевен изпраща успешна година

...
Спортен клуб по карате Спартак в Плевен изпраща успешна година
Коментари Харесай

Плевенският клуб по карате Спартак отчете успешна година

Спортен клуб по карате " Спартак " в Плевен изпраща сполучлива година със извоювани повече от 150 медала от влиятелни национални, международни и европейски надпревари. От завоюваните оценки над 50 са златните. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция сенсей Милена Кирниколова, началник на клуба и един от треньорите в него.

По думите ѝ откакто бяха отстранени огромна част от рестриктивните мерки, свързани с COVID-19, след дългия интервал най-вече единствено на тренировки, през 2022 година децата и младежите в клуба са посочили отлична подготовка със извоюваните от тях медали.

Като най-ярки достижения през годината Кирниколова отличи представянето на плевенчани на световното състезание в чешкия град Карлови Вари. " Сериозен триумф там постигнахме при най-малките състезатели, което демонстрира, че в клуба се работи в вярна посока ", означи треньорът. При мъжете също има съществени триумфи с третото място на Ивайло Боев при мъжете и на Калин Стефанов, също трето място, на европейското състезание в Суботица, Сърбия Мирела Йолова се класира на трето място при дамите.

" През тази година се усилиха децата, които пристигнаха при нас с готовност да упражняват карате ", означи Кирниколова. " Трудните години на COVID-19 бяха години на осъзнаване какъв брой е значим спортът освен от здравословна позиция, само че и поради опцията за основаване на обществени контакти ", добави тя.

В момента групата на децата на възраст сред 4 и 5 години е 28. " Имаме пет групи за образование на деца под 9-годишна възраст, две от които са в Начално учебно заведение " Патриарх Евтимий ". Групите на над 10-годишните са четири, като тук са и тези на учениците от Спортно учебно заведение " Георги Бенковски ", означи треньорът.

Картотекираните състезатели на клуба са 62-ма от всички възрасти. " Гордост за нас е, че в  категориите мъже и дами към момента клубът има съществено посланичество в лицето на Ивайло Боев, Мирела Йолова, Калин Стрефанов, Васил Брайков и други ", добави Кирниколова. Тя акцентира, че в тази възраст е мъчно да бъде непокътната мотивацията при младежите, немалка част от които напущат града, с цел да учат или работят, само че някои от тях остават в клуба, тъй като " сами осъзнават какво значимо място заема карате в живота им ".

В момента треньорите в клуба са трима – Бетина Кисьова, Милена Кирниколова и Маринела Петрова. Помощ оказват също Ивайло Боев и Калин Стефанов, които са към момента в Плевен. Ивайло е студент в четвърти курс " Медицина ", а Калин е приключил семестриално Националната спортна академия със компетентност треньор по карате.

Родителите са един от факторите за триумф на децата

" 2022 година беше следващата добра година за нашия клуб. Въпреки това постоянно считам, че най-хубавото следва. Най-радващото за мен е, че се усилват децата, които желаят да практикуват този тип спорт, ние съумяваме да ги мотивираме и да създадем в клуба атмосфера на другарство ", сподели още Милена Кирниколова. Тя акцентира, че родителите имат извънредно значима роля, стимулирайки и мотивирайки децата. " За никой не е загадка, че с цел да има триумф, трябват няколко фактора – добра организация, добра спортна база, надарени деца и съществени родители, които да оказват помощ и да подтикват децата си, най-много морално ", безапелационна е Кирниколова.

Самата тя стартира да тренира карате на 14 години, като спортува интензивно, до момента в който става студент. Тогава каратето ѝ става занимание. В София записва клуб " Академик ", който съществува три години сполучливо. Съдбата и събитията я водят в Плевен. " Тук с помощта на помощта на Общината и на спортно министерство, този спорт откри своето място. Изградихме добра материална база и създадохме положителни спортисти. За мен карате постоянно преди всичко е било предопределение, обич, задача, идея, занимание, чак тогава работа. Никога не влизам в залата с мисълта, че ще би трябвало да работя ", безапелационна е Милена Кирниколова.

Карате възпитава в децата самообладание и ги учи да поддържат връзка другарски между тях

" Най-важното нещо при карате е децата първоначално да се научат да извършват вярно инструкции, не заповеди ", споделя треньорът. " В Япония да вземем за пример най-малките в залата, които са към тригодишни, стартират, като извършват инструкции на по-старшите практикуващи – безусловно им носят чехлите, поясите, подават им кърпите и следят процеса. Това възпитава у тях толерантност, което е другото градивно качество ", прибавя Кирниколова. Тя акцентира, че в плевенския клуб децата се научават и да поддържат връзка между тях другарски, да няма спорове. А всички тези качества, които те получават в залата, последователно, ден след ден, се трансферират върху подготовката им в учебно заведение и в връзките им с другите хора.

През новата година предстоят редица значими надпревари за плевенчани. Подготовката ще стартира рано – още на 9 януари. Очаква се в средата на февруари да се организира националното състезание за възрастите над 10 години, с цел да се направи селекцията за европейското състезание, което ще е в края на март и началото на април в Италия.

" През 2023 година си поисквам здраве, да приобщаваме от ден на ден съществени трениращи, които да създадем положителни спортисти. Благодарни сме на всички институции, които подкрепят нашия подготвителен развой. Вярвам, че положителното занапред следва " “, сподели сенсей Милена Кирниколова.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР