Спортът, във всичките му форми, е може би най-зрелищното забавление

...
Спортът, във всичките му форми, е може би най-зрелищното забавление
Коментари Харесай

10 неща, които трябва да знаем за българския спорт

Спортът, във всичките му форми, е може би най-зрелищното развлечение още от Древността до наши дни.

Българският спорт има богата история и голям брой триумфи, с които да се гордеем. Празникът на спорта у нас за първи път се празнува на 17 май 2007 година Датата напълно не е инцидентна. На този ден през 1894 година в София идват първите учители по физкултура от Швейцария. Най-известните от тях са Шарл Шампо и Луи Айер.

Всеки тип спорт има неповторимата дарба да сплотява хората – както самите спортисти, по този начин и почитателите. Освен това всички знаем, че „ Спортът е здраве “.

1. Четвърти в света

Безспорно, най-великото ни спортно достижение е четвъртото място на международното състезание по футбол в Съединени американски щати през 1994 година За своето време, че и в наши дни, момчетата на Пенев са същински герои. Те носят невъобразима наслада на българския народ и слагат националния ни тим по футбол на международната сцена. Събитията, които се случват по време на присъединяване ни на Мондиал ‘94, са много трагични.

Интересът към тима ни внезапно спада, откакто стартираме със загуба с 0:3 против Нигерия. След това обаче българският тим се съвзема и побеждава Гърция с безапелационното 4:0, както и Аржентина. За всеобщо удивление бием и Германия, само че Италия ни стопира и по този начин ставаме четвърти в света. Христо Стоичков се показва ослепително и е разгласен за голмайстор на това международно състезание.

2. Високо, високо

На 30 август 1987 година на Световното състезание по лека атлетика в Рим Стефка Костадинова слага международен връх в скока на височина – цели 209 см. Този връх към момента не е усъвършенстван. Именно това достижение е сложено като арка на входа на Олимпийския музей в Лозана, Швейцария – място, което си заслужава да бъде посетено.

 10 неща, които би трябвало да знаем за българския спорт

3. Дан Колов

Колов е същинска легенда в битката. Той е от първите спортисти, донесли най-високи оценки въобще за българския спорт. През 1936 година Дан Колов става европейски първенец в свободен жанр в Париж. Има 1500 хватки, като губи единствено три. Заради неповторимата си устойчивост е именуван „ Кинг Конг “, „ Балканският лъв “ и „ Кралят на кеча “.

4. Вдигане на тежести

Първият български международен връх по повдигане на тежести е на Любен Бозев, който на 27 декември в далечната 1927 година в Париж подвига невъзможните до тогава 109 кг.

5. Да преплуваш Ламанша

През 2007 година осемкратният притежател на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев усъвършенства международния връх за преплуване на Ламанша (6:57:50 ч.), като стана първият човек в историята, преодолял водите на канала за по-малко от 7 часа.

6. Най-бързата бяла жена

Ивет Лалова е най-известната ни спринтьорка и същинска горделивост за българския спорт. Тя е европейска шампионка на 100 м в Хелзинки през 2012 година и европейска шампионка в зала на 200 м в Мадрид през 2005 година Участвала е в четири олимпиади, а през 2019 и 2020 година попада в класацията на 10-те най-горещи българки.

7. Шахмат

Тази игра в България има богата история. Позната е у нас още по време на Първото българско царство. За това свидетелстват откритите фигурки край Плиска и Преслав, които археолозите дефинират като шахматни. А през днешния ден най-известният ни шахматист е Веселин Топалов, който през 2005 година става 18-ят международен първенец при мъжете в Сан Луис, Аржентина.

8. Спортна пукотевица

Най-успялата ни спортистка в тази област е Мария Гроздева. Тя има две олимпийски трофеи (златни медали) – от летните игри в Сидни (2000 г.) и от Атина през 2004 година Освен това има още 3 бронзови медала от други Олимпийски игри и по този начин става преди всичко измежду българските спортисти по най-вече извоювани олимпийски медали.

9. Волейбол

Мъжкият ни народен тим по волейбол е един от най-силните волейболни тимове в Европа и даже може би в света. Българските лъвове са взели участие 8 пъти на Олимпийски игри. За страдание в никакъв случай не са печелили златен орден в шампионатите, в които са взели участие, само че за сметка на това имат 4 сребърни и 9 бронзови. На Световното състезание по волейбол през 1970 година, което се организира в България, стават втори в света.

 10 неща, които би трябвало да знаем за българския спорт

10. Алпинизмът в България

През 1984 година Христо Проданов става първият български планинар, изкачил най-високия връх в света, а точно Еверест (8848 м). Той е и първият българин, стъпил въобще на осемхилядник – Лхотце (8516 м). Това става през 1981 година И двете изкачвания той прави самичък и без в допълнение О2. За страдание умира, слизайки от Еверест.

Христо Проданов е извънреден планинар. Той е 155-ят качил се на Еверест, 13-ят направил изкачването без О2 и първият, изкачил се по Западния гребен без О2. Освен това Проданов е първият планинар, който изкачва върха през месец април, когато изискванията са доста тежки.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР