Спортът се сблъсква с безпрецедентна "кешова криза" на прага на

...
Спортът се сблъсква с безпрецедентна "кешова криза" на прага на
Коментари Харесай

3.6 млрд. евро ще са загубите на европейския футбол

Спортът се сблъсква с невиждана "кешова рецесия " на прага на новия сезон - предизвести Андреа Аниели - президент на италианския гранд "Ювентус " и ръководител на Асоциацията на европейските футболни клубове. Това се случи на 8 септември, по време на обръщението му на виртуалното заседание на асоциацията, представляваща над 200 водещи тимове на Стария континент.

Аниели очерта мрачна картина на провалите от пандемията от ковид върху финансите на клубовете. Комбинацията от изгубените доходи поради играните пред празни трибуни футболни мачове и отбивите от цените, поискани от разпространители и спонсори за компенсиране на непроведените срещи по време на карантината, ще доведат до срив на постъпленията на водещите европейски тимове с 3.6 милиарда евро през идните две години, сподели президентът на "Ювентус ".

Аниели разкри още, че УЕФА се е съгласила на отбив от 575 млн. евро за разпространителите на футболните надпревари от ранга на Шампионската лига. Тези шампионати завършиха през август, само че при сведен брой на изиграните мачове в последните етапи.

И други вътрешни футболни надпревари са се съгласили на отстъпки, с цел да компенсират загубите от непроведените срещи по време на карантината. Например, британската Висша лига е върнала 330 млн. брит. паунда на телевизионните си сътрудници.

Аниели предизвести още за "драматична ерозия на EBITDA (печалбите преди заплащането на лихви, налози, преоценки и амортизации), което ще се окаже кешова рецесия за болшинството тимове ". Той обърна внимание, че цената на играчите в прозореца за трансфер на футболисти е паднала с 20-30 %. Това е сериозен удар върху по-малките клубове, чиито доходи са по-силно подвластни от продажбите на най-хубавите им футболисти, които се случват всеки сезон за за балансиране на финансите им.

Много висши лиги, като британската Премиерна лига и немската Бундеслига, водят договаряния с районните държавни управления за отчасти отваряне на стадионите през идните седмици. Цялостно запълване на трибуните обаче не се чака преди края на годината.

Появиха се и доказателства, че разпространителите на футболните срещи от платените малките екрани, подписали големи покупко-продажби за лъчение на мачовете, които укрепиха финансовата мощност на най-големите европейски лиги, са почнали да орязват разноските за спортни права. През юни Бундеслигата разгласи, че Sky и онлайн платформата DAZN ще платят 4.4 милиарда евро, с цел да покажат футболните срещи на националните тимове сред 2021-а и 2025-а - спад с 200 млн. евро спрямо предходния контракт за телевизионни права.

Миналата семица пък британската Висша лига приключи едностранно тригодишния си договор с китайския пропагандатор PPTV - благосъстоятелност на онлайн комерсиалната верига на дребно Suning - в спор за неосъществените заплащания по време на пандемията. Близък до китайската платформа източник разяснява, че англичаните сигурно биха желали да запазят същите цени и условия както преди рецесията с ковид, само че това е невероятно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР