Спортът не бива да се превръща в инструмент за постигане

...
Спортът не бива да се превръща в инструмент за постигане
Коментари Харесай

Президентът на МОК Томас Бах се обяви против политизирането на спорта

Спортът не трябва да се трансформира в инструмент за реализиране на политически цели, в противоположен случай ще загуби своята сплотяваща мощ. Това мнение изрази президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пред участниците в срещата на върха на водачите на страните с водещи стопански системи от Г-20 в Бали (Индонезия).

" Ако спортът стане още един инструмент за реализиране на политически цели, той ще се разпадне. Международният спорт би трябвало да се основава само на спортните правила. Ако някой ден политизирането на спорта стане норма, той няма да може да бъде толкоз сплотяваща мощ. Ние не участваме във всичко това, ние съблюдаваме разпоредбите, изключително във връзка с страни, които са в положение на борба или война ", сподели Бах.

" Призовавам ви да ни дадете опция да допринесем за мира и разбирателството в спорта. Подкрепете автономията на спорта, както направихте в доста от вашите резолюции и заявления в предишното. Не са нужни доста старания за това. Когато сме обединени, можем да разгадаем разликите си и да се съберем в мир ", добави президентът на МОК.

През февруари МОК предложи на съветските спортисти да не се позволява да вземат участие в интернационалните надпревари поради обстановката в Украйна, което докара до всеобщо премахване на руснаците. На 9 септември Бах сподели, че към момента не е пристигнало времето да се анулира това решение - позиция, която той счита за " защитна мярка ", която има за цел да отбрани олимпийското придвижване от политизирането на спорта.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР