Спортът и политиката много често са вървели ръка за ръка.

...
Спортът и политиката много често са вървели ръка за ръка.
Коментари Харесай

Спринтьорката, която избяга от диктатурата на Лукашенко

Спортът и политиката доста постоянно са вървели ръка за ръка. На Олимпийските игри в Токио още веднъж станахме очевидци на това. Името на беларуска спринтьорка влезе в международния щемпел, откакто отхвърли да отлети назад за родината си.

Кристина Цимановская съобщи, че няма да се върне в Беларус, а съгласно „ Ройтерс” 24-годишната състезателка ще потърси леговище в Австрия или в Германия. Самата тя показа, че към този момент е в „ безопасност”, откакто бе изработен опит наложително да бъде качена на самолета за Минск. А каква е повода за това? Цимановская е отправила рецензии към беларуската федерация по лека атлетика. Поводът – лекоатлетката е била записана да взе участие в щафетата 4x400 метра без нейно познание (тя се е подготвяла за 100 и 200 метра бягане), съобщи Би Би Си.

Кристина Цимановская сподели, че спортистите на Беларус нямат глас и право на мнение. Тези нейни думи са разгневили спортното управление, което е поискало тя неотложно да бъде пратена в назад в последната тирания в Европа – Беларус. Беларуският фонд за спортна взаимност съобщи, че беларуските чиновници са създали пряк опит да „ депортират” Цимановская, прекъсвайки предварително присъединяване ѝ на Олимпийските игри.

Подобно силови способи са напълно естествени за репресивния уред на диктатора Александър Лукашенко. Изглежда заповедна спринтьорката да бъде качена срещу волята ѝ на първия аероплан от Япония за Беларус е била дадена персонално от Лукашенко, явно нервиран, че някой може да има лично мнение и воля. Репресивният беларуски режим бе заловен и в още една неистина – формалната позиция на Минск е, че Цимановская приключва присъединяване си в Токио поради „ прочувствени и психически” проблеми. Спортистката съобщи, че не е била прегледана от нито един доктор и това е неистина. Тя изиска закрилата на японската полиция и интервенция от Международния олимпийски комитет.

Режимът на Александър Лукашенко арестува политически съперници и хора, които се изричат срещу властта в Минск. По-рано през тази година Беларус отвлече пътнически аероплан, с цел да арестува Роман Протасевич, отстъпник и критик на режима на Лукашенко. А по време на всеобщите митинги в Беларус хиляди бяха задържани, бити и унижавани от силовите структури на диктаторския режим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР