Спорт, развиващ динамика и баланс, транспорт и дори социален инструмент.

...
Спорт, развиващ динамика и баланс, транспорт и дори социален инструмент.
Коментари Харесай

Юнисайкъл – емоция на едно колело

Спорт, разрастващ динамичност и баланс, превоз и даже обществен инструмент. Всичко това е събрано във фотоизложбата „ София на едно колело “, която показва едно нещо малко познато в България – едноколесния велосипед или така наречен юнисайкъл, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Изложбата е експонирана в Градската градина против Народния спектакъл „ Иван Вазов “ и е проведена от София - Европейска столица на спорта и Столична община.

„ Да караш едно колело значи да си в баланс от самото начало. Когато не се подпираш на никое място, чувството е, че си пъклен лек, пъклен маневрен и се движиш доста бързо “, разгазва Гео Калев, създател на изложбата.

Този спорт е доста развъртян в други страни, само че стартира да набира известност и у нас. Огромна заслуга за това има едно момиче – датчанката Галина Риом-Ройбек. Тя повече от 20 години се занимава с този спорт и идва в България преди година и половина в качеството си на международен първенец в няколко дисциплини. Галина има голямото предпочитание да помогне на всички, с цел да може карането на едно колело да се развива тук.

Двамата са пионерите на този спорт в България и дружно основават София Юнисайкъл Клуб, който организира седмични тренировки. В тях дребни и огромни могат да се научат да преодоляват гравитацията, да балансират, както и да вършат разнообразни трикове.

Изложбата показва юнисайкъл в три аспекта. Първият е като спорт, който човек може да тренира, проявявайки физическа интензивност и развивайки уменията си. Вторият демонстрира юнисайкъл като средство за екологичен превоз, тъй като с него човек елементарно може да се придвижва в града, а и отвън него.

Гео и Галина обаче показват едноколесния велосипед и в една по-различна светлина – като обществен цирк. Ръководената от тях фондация развива план за образование и социализация на хора от маргиналните групи. „ Работихме в три центъра с деца, които са заболели и имат съществени проблеми. Учихме на юнисайкъл, а този развой им вдъхваше мощ и почитание към самите себе си “, споделя Гео Калев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР