Споровете за това, дали е вреден или полезен за организма,

...
Споровете за това, дали е вреден или полезен за организма,
Коментари Харесай

К.м.н. Михаил Елизаров опроверга заклинанията за вредата от холестерола

Споровете за това, дали е нездравословен или потребен за организма, не стопират. Да стоварваме цялата виновност за инфарктите върху холестерола, е все едно да упрекваме пожарникарите за това, че са увредили имуществото, тъй като са гасили пожара в дома ни Холестеролът не е главен провинен за сърдечносъдовите болести.

Сигурно ви е мъчно да повярвате в това, откакто десетилетия наред се говореше тъкмо противоположното. В. “Доктор” ви предлага едно сензационно изявление с съветския академик, претендент на медицинските науки, Михаил Елизаров.

- Г-н Елизаров, белким е съществено това, което твърдите, че холестеролът не е главен извършител на сърдечносъдовите заболявания?
- Да, това е истина. Знам, че вие мъчно ще повярвате в това, само че по този начин или другояче, е самата истина. Всичко, което ни приказват за холестерола, меко казано, не подхожда на действителността. В последна сметка, напълно не равнището на холестерол в кръвта, нито продуктите, които съдържат холестерол, са отговорни за сърдечносъдовите болести - включително захарен диабет, хипертония и така нататък

- Тогава какво е това холестерол, защо е необходим?
- Холестеролът е, меко казано, восъкообразно вещество, съдържащо се в липидите (мазнините), влизащи в състава на кръвта, а също и във всички кафези на нашия организъм. Той е значима част от всяко крепко тяло, тъй като се употребява за образуване на клетъчните мембрани. Освен това оказва помощ в производството на злобен сок (без него е невероятно да се преработят мазнините) и играе значима роля в обмяната на мастноразтворимите витамини - А, D, Е и К. Холестеролът е главен съставен елемент за синтеза на витамин D и другите стероидни хормони (вкл. кортизол и алдостерон в надбъбречните жлези, половия хормон прогестерон, другите естрогени, тестостерона, а също и всички производни от изброените дотук хормони).

Не холестеролът, а нещо напълно друго предизвиква инфарктите и инсултите и каква е вредата от статините четете в изявлението с к.м.н. Михаил Елизаров в Zdrave.to

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР