Споровете за Изборния кодекс продължава в пленарна зала. На косъм

...
Споровете за Изборния кодекс продължава в пленарна зала. На косъм
Коментари Харесай

Напрежение в пленарна зала заради броенето ръчно на гласовете от машините

Споровете за Изборния кодекс продължава в пленарна зала. На косъм от конфликт бяха депутатите от Продължаваме промяната и Движение за права и свободи поради това, че гласовете от машините ще се броят ръчно. 

Михал Камбарев изиска думата по процедура против метода на водене, само че сподели от телефона си клип от Рудозем. На него човек на Движение за права и свободи държи лист, в който отбелязва кой е дал своя вот, разясни депутатът от Политическа партия.

Водещият съвещанието Кристиан Вигенин съобщи, че не може да приказва каквото си желае по процедурите.  

Връщайки се към мястото си, Камбарев бе пресрещнат от депутати от Движение за права и свободи, които му викаха и се опитваха да му вземат телефона, само че Йордан Цонев ги разтърва.

След 18-часови диспути през вчерашния ден и съвещание, траяло до дребните часове на нощта, болшинството в Народното събрание одобри някои от най-спорните ремонти в Изборния кодекс. Гласуването ще бъде смесено - с хартиена бюлетина и посредством машина. Народните представители взеха решение, че вотът от машината няма да се регистрира от устройството, а посредством преброяване на ръка от членовете на секционните изборни комисии.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че изумява ме по какъв начин е допустимо да имаме данни, да са в машините и да не желаеме да отпечатаме протокол. Това основава опция за злоупотреби, разгласи Петков. 

Това бе последната опция данните от машината да бъдат прикачени към изборните бумаги с вярата да се предотвратят грешките, без значение дали са умишлени или не, сподели още Кирил Петков.

Реално към този момент машините съвсем нямат никакъв смисъл, разяснява съпредседателят на Политическа партия. Изборният кодекс стана просто една хартиена процедура, където машините не могат да отпечатат протокол като най-малко дребна гаранция, че изборът ще е почтен, сподели Петков.

Според " Демократична България " " хартиената коалиция " е излъгала хората и е пуснала " тъмна пелена " при отчитането.

Хартиената коалиция излъга хората, сподели пък Надежда Йорданова от Демократична България. Истинската цел е била цялостното очистване на машинното гласоподаване и да няма надзор на човешката неточност при преброяването, добави тя. Йорданова изясни, че машините протоколи към този момент няма да могат да бъдат предоставяни на интернационалните наблюдаващи и институции. Така слагате тъмна пелена върху метода на отчитане на резултатите.

" Политическа партия и Демократична България избягаха от залата вместо да поддържат машинното преброяване, а в този момент изпадат в странни положения, обвинявайки политически съперници в операции ", уточни ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Насатимир Ананиев съобщи, че с убиването на машинните протоколи още веднъж се приготвят операции при преброяването. 

Хвърлихте на боклука 80 милиона лв. на нашата страна, дадени за машините, сподели.Даниел Лорер. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР