Споровете между БСП и ГЕРБ отново са сред водещите теми

...
Споровете между БСП и ГЕРБ отново са сред водещите теми
Коментари Харесай

ГЕРБ отказаха лидерска среща с Нинова, протести срещу мораториума на НЗОК, МВР проверява антитерористите...

Споровете сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ още веднъж са измежду водещите тематики на всекидневниците.

" Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова няма да подпише предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията, с които да отпадне отминалостта за следствие на закононарушения, свързани с приватизацията, за които отминалостта е изтекла. Причината - Нинова имала мандата на пленума на Българска социалистическа партия да подпише такива оферти, само че това не означавало, че поправките би трябвало да бъдат инициирани от ГЕРБ. На конференция на " Позитано " 20 през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия изясни, че Движение за права и свободи са отказали да подпишат предложенията на ГЕРБ. От своя страна депутатите от ГЕРБ са отказали да подпишат сходни оферти, които Движение за права и свободи също разгласи, че ще инициира. " Воля " пък никакви ги няма ", сподели още Нинова. Преди две седмици ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов връчи на Нинова директория с плана за промени в конституцията с предложение да ги подпише. Дни по-късно Нинова разгласи, че ще стане съвносител на предложенията на ГЕРБ, само че Българска социалистическа партия няма да ги поддържа. Мотивът бе, че те опонират на правилата на европейското право, само че водачът на социалистите ще ги подпише като съвносител, тъй като съгласно Българска социалистическа партия това е акция, ориентирана против нея. Днес Корнелия Нинова разгласи, че предлага да има лидерска среща на ръководителите на партиите... " - в. " Дневник ".

" Нинова предлага лидерска среща за проверка на прехода От на следващия ден всичко е бюджет за нас. Стартира второ четене на трите бюджета. По огромния законопроект за бюджет сме създали 144 оферти сред първо и второ четене, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция. По законопроекта за държавното и публично обезпечаване сме създали 46 оферти и по законопроекта за бюджета на НЗОК, те са 17. Като това не са просто оферти за цифри. Зад тях стои другата ни визия за България от тази на ръководещите. Те оферират повече пари в нереформирани системи, които ще изтекат без резултат. Философията на нашите оферти е повече пари в изменени модели на опазване на здравето, обучение, данъчна система. Надяваме се от на следващия ден да имаме съревнование на хрумвания, а не наддаване на цифри. Втората тематика - смяната в Конституцията. Както се знае, ГЕРБ събират подписи за смяна в Конституцията. Има предложение към нас. Движение за права и свободи събират подписи за смяна в Конституцията. ГЕРБ са отказали предлагането на Движение за права и свободи, което е идентично с тяхното. Движение за права и свободи не са подписали предлагането на ГЕРБ. Обединени патриоти и ВОЛЯ ги няма никакви по тази тематика, добави Нинова. Това наддаване - кой пръв и какъв брой подписи ще събере, стартира да наподобява несериозно.

Преходът. Българска социалистическа партия е единствената партия, която на най-висшия си конгрес - Конгрес е давала оценка на прехода. Това се е случило на 8 май, 2016 година Нито една от другите партии не е давала оценка на прехода... " - в. " Сега ".

" Днес разбрахме, че Корнелия Нинова желае да вършим някакви разбори. Напомням й, че Народно събрание не е изчерпателен център, а законодателен орган. Ако имат оферти за законодателни промени свързани със силови групировки, обири и закононарушения, концесии, обявихме, че ще ги подкрепим, каквото кажат единствено да го внесат в подобаваща юридическа форма. Само да ни го предадат в подобаваща юридическа форма, годна за внасяне в Народно събрание. Анализи на прехода няма по какъв начин да внесем. Това сподели депутатът от ГЕРБ Тома Биков на брифинг в Народното събрание... " Иначе можем да проучваме дълго, подготвени сме и да проучваме ", сподели той... " Отдаваме тези страсти на някаква тежка фиксация от страна на Корнелия Нинова към Бойко Борисов и от невъзможността й да живее без него ", сподели още депутатът от ГЕРБ... " - в. " Труд ".

" ГЕРБ отхвърли настояването на водача на Българска социалистическа партия да бъде проведена лидерска среща, на която да бъде изработен разбор на българския преход от социализъм към капитализъм. " Днес разбрахме, че Корнелия Нинова желае да вършим някакви разбори. Напомням ѝ, че Народното събрание не е изчерпателен център, а законодателен орган. Ако имат оферти за законодателни промени, ние обявихме, че ще ги подкрепим, свързани със силови групировки, обири, закононарушения, концесии - каквото кажат, единствено да го предадат в подобаваща юридическа форма... Това сподели депутатът от ГЕРБ Тома Биков в отговор на поръчката на Българска социалистическа партия за внасяне на избор на съмнение към ръководещите след окончателното гласоподаване на бюджета, представен от " Епицентър.бг ". " Иначе можем да проучваме дълго, подготвени сме и да проучваме ", разяснява той. " Г-жа Нинова разгласи, че имали Консултативен съвет, който ще написа текстове за целия Преход, досега не сме получили никакви текстове ", съобщи Тома Биков. " На конференцията на Българска социалистическа партия бяха хвърлени безпочвени изказвания и мнения във връзка с ГЕРБ ", уточни той. " За това, че сме се молили за коалиция с Българска социалистическа партия - обявихме, че няма да вършим коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи преди изборите. За разлика от тях, които се гънеха и не можеха да кажат с кого могат да ръководят ", изясни Тома Биков. Той добави, че страната действа и без Деница Златева като министър на Българското Председателство и Корнелия Нинова като ръководител на Народното събрание. " Емоциите в Българска социалистическа партия са провокирани от " тежка фиксация на Нинова към Борисов и невъзможността ѝ да живее без него. До момента не сме получили предложенията им за проверка на целия преход ", заяви Тома Биков. По думите му ръководещите ще поддържат следствие на концесиите, силовите групировки и " каквото те кажат ", стига да е показано в съответна юридическа форма. Също като Нинова и Биков разяснява глобите против Русия. Той акцентира, че позицията на ГЕРБ е " позицията на Европейски Съюз и НАТО "... " - в. " Стандарт ".

" Премиерът Бойко Борисов дефинира като политическа офанзива, интрига и бойкот изравянето на павета по ремонтиращия се столичен бул. " Дондуков ". Борисов отваря с яд тематиката в края на държавното съвещание в сряда, излиза наяве от публикуваната стенограма. Преди дни изпълнителят на ремонта " Трейс груп холд " разгласи за провокативно премахването на павета в нощта на 23 ноември. На идната вечер мъж още веднъж бе сниман по какъв начин вади павета. В неделя към 200 души, половината съветници и деятели от Българска социалистическа партия, стачкуваха против кмета Йорданка Фандъкова. " Между другото, гледах клипа за протестърите, които изравят паветата по " Дондуков ". Гледахте ли го? Облечен с жилетка като на служащите, с цел да не би някой, в случай че го види, да каже, че... Представяте ли си каква безочливост е това, каква политическа офанзива - да отидеш, да разровиш подготвена улица, единствено с цел да можеш на другия ден да снимаш и да организираш митинги. Смятайте какъв съперник имаме против нас! ", отсича Борисов. Фандъкова изяснява, че " това е закононарушение, тъй като... ", само че министър председателят я прекъсва с думите: " То, че е закононарушение, е реалност. Но каква деградивна мисъл би трябвало да имаш - в този момент да седнем да мислим и да отиваме да разровим нещо, да го създадем по този начин, че да уязвим на другия ден ". И продължава: " Това са саботажи, тайна активност, това е същността на оцеляването им над 100 години. Това е същността на действието - тайна, взривяват влакове, линии, мандри... ". " Когато приказва за Българска комунистическа партия, Борисов да си извади партийната брошура от Българска комунистическа партия и молбата за овакантяване от Министерство на вътрешните работи, с цел да остане в Българска комунистическа партия ", отвърна по-късно Корнелия Нинова. " Очевидно Марковски (б.ред. - юристът на премиера по делата за клюка, които двамата с лидерката на Българска социалистическа партия водят един против друг) го е научил към този момент по какъв начин да приказва по този начин, че да не бъде осъждан. Не споделя нищо съответно като имена, партии, само че прави внушения. Или да споделя съответно какво има поради, или ще стане като с наркотрафикантите - ще се наложи да го споделя в прокуратурата ", закани се тя... " - в. " Стандарт ".

Мораториумът върху включването на нови лекарства в листата на здравната каса също е измежду настоящите тематики на вестниците в сряда.

" Пациентските организации излизат на митинг поради решението и следващата година да са неразрешени новите медикаменти, а Касата да покрива по-евтините, само че не маркови генерични медикаменти. Това стана ясно след приемането на бюджета за здраве на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси през вчерашния ден. Пациентските организации също по този начин са внесли писма до посланиците в България с искане на поддръжка. В формалното си мнение от федерацията сигнализират, че измененията в закона освен заплашват живота и здравето на хората с хронични болести в България, само че и нарушават Конституцията. " - в. " Стандарт ".

" Пациенти се оплакват в Европейски Съюз от мораториума, касата твърди: никой не остава без лекуване Ще изгубят ли пациенти достъп до най-модерното лекуване, в случай че касата вкара мораториум върху нови медикаменти от 1 януари следващата година. Български пациентски организации сложиха този въпрос през вчерашния ден на непознатите посланици у нас. Очаква се тази седмица мораториумът да бъде дефинитивно признат с второто четене на бюджета за здраве за 2018 година Писмо до дипломатите от Европейски Съюз против краткотрайната възбрана внесоха от Българският пациентски конгрес и се събраха на митинг пред задачата на Италия. Българите ще станат здравни мигранти - ще са принудени да търсят лекуване в чужбина, обясниха от организацията за какво се обръщат към дипломатите. Догодина касата ще продължи да заплаща всички лечения, които до момента са били напълно или отчасти финансирани от нея, реагираха незабавно от НЗОК. Готвеният мораториум се отнася единствено за нови медикаменти, както и за тези, които към този момент са включени в позитивния лекарствен лист, само че реимбурсацията им трябваше да стартира следващата година, потвърдиха още един път от НЗОК. Според плана те няма да се заплащат 1 година, вместо тях касата поема лекуване с генерични медикаменти. Това съгласно протестиращите е геноцид, тъй като огромна част от медикаментите са единствените, които оказват помощ при някои групи болести като онкологични, белодробни, редки детски заболявания. Пациентите до момента не са имали достъп и чакат така наречен нови молекули, които са животоспасяващи, изясни Иван Димитров от пациентския конгрес. При сходен мораториум в Сърбия, който продължава 4 година, към този момент са се натрупали 400 новаторски препарата и в този момент касата там би трябвало да ги реимбурсира. Целта на сходни забрани е касата " да си поеме мирис ", като за въпросния интервал не усилва перото за медикаменти, изясни по-рано шефът на НЗОК Камен Плочев. Животът на нито един пациент няма да бъде заплашен, още по-малко - да се обиден здравето и животът на деца и пациенти с тежки болести като белодробните и онкологичните, безапелационни бяха през вчерашния ден от НЗОК. 42% от парите за здраве у нас отиват за заплащания към търговци и по този индикатор сме на 1-о място в Европейски Съюз, припомнят оттова. Мораториумът е последна мярка, само че генеричните медикаменти като по-евтини обезпечават достъп до лекуване на доста повече хора - по този начин ръководителят на УС на Българската генерична асоциация Николай Хаджидончев поддържа концепцията за краткотрайно заледяване на новите молекули. Според него обаче готвената възбрана би трябвало да бъде последвана от цялостна промяна в опазването на здравето... " - в. " 24 часа ".

" НЗОК няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този метод да бъде заплашен животът му, както се спекулира в някои медии. Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки болести, каквито са белодробните и онкологичните. Това декларират от НЗОК във връзка днешния митинг на Федерация " Български пациентски конгрес " против мораториума, признат на първо четене от депутатите, следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща нови медикаменти. Анализ на Евростат показва, че България е страната в Европейски Съюз, която отделя максимален % от парите за опазване на здравето за заплащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински артикули. Страната ни заделя за тази цел над 42 % годишно от парите за здраве. Нека българските пациенти и техните близки имат доверие в НЗОК и бъдат спокойни, че институцията подсигурява тяхното лекуване, безапелационни са от НЗОК. " - в. " Сега ".

В. " Дневник " оповестява, че Министерство на вътрешните работи ревизира отряда за битка с тероризма:
" Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е назначил сложна инспекция в Специализирания отряд за битка с тероризма, заяви БНР. Проверката е по сигнал на чиновници в отряда. Те са подготвили писмо, в което упрекват командира на поделението Георги Гайков в непозволени назначения, неприятно ръководство на спецотряда и потреблението на служебни запаси за персонални цели. Писмото е подписано от над 20 чиновници и е изпратено и до вицепремиера Красимир Каракачанов. В него те настояват неприятни практики в ръководството на баретите, недобра кадрова политика, подчинена на личностни взаимоотношения и нарушение на главните приницпи на работа в Министерство на вътрешните работи. Георги Гайков оглавяваше отряда за битка с тероризма през 2014 година, когато при акция за обезвреждането на барикадирал се стрелец в Лясковец, почина командосът Емил Шарков, а трима бяха ранени. Гайков се счита за доближен до тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи и сегашен управителен кадър в партия " Атака " Светлозар Лазаров. Той беше назначен от някогашния вътрешен министър Цветлин Йовчев през октомври 2013 година. В началото на втория кабинет на Бойко Борисов, Гайков е заменен от поста началник на спецотряда. Трагичният случай от Лясковец е упоменат и в писмото на баретите. " По негово време е и добилия печална популярност случай " Лясковец ", при който настъпиха тежки последици и загуби освен за страната, а и за чиновниците от отряда. Беше загубен човешки живот и пострадаха 4-ма чиновници, като за взетите решения за промяна на управителни чиновници, никой не се осмели да му потърси отговорност. Служителите пишат, че Гайков и негови доближени " правят тотална разпра с неуместни чиновници ". " Страхът и терзанието от реваншизъм и " изпадане в недружелюбност " напълно са завладяли структурата ни, до степен, че чиновниците към този момент се опасяват даже да си беседват по сред си. Върху нас се упражнява се напън, изразяващ се в слагане на занижени оценки, опълчване на чиновници посредством незаслужено систематизиране на спомагателни средства. за работа за характерни условия на труд, като чиновници, които не са доближени на командира на СОБТ биват лишавани от такова в допълнение материално стимулиране, прилепяне на чиновници да пишат едни против други, отправяне на закани за премествания на чиновници в други структури или осъществяване на структурни промени и други Толерират се чиновници с незадоволителна подготовка, само паради преданост към командира и сляпо послушание ", написа още в писмото. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР