Спорно е дали имотните страсти на Цветан Цветанов ще му

...
Спорно е дали имотните страсти на Цветан Цветанов ще му
Коментари Харесай

Пред самовзривяване! Появи се чудесен повод Цветан Цветанов да бъде плеснат през ръцете

Спорно е дали имотните пристрастености на Цветан Цветанов ще му изядат главата, само че въпреки всичко се появи превъзходен мотив зам.-председателят на ГЕРБ и безконечен началник на предизборния щаб да бъде плеснат през ръцете. Фактът, че си е купил първокласен апартамент с персонален ВИП асансьор на много по-ниска цена от пазарната, няма по какъв начин да не е станал прочут на който би трябвало още през юни 2018 година, а разгласяването му в този момент няма метод да не наподобява директно обвързвано с изборите. Ударът по всемогъществото на Цветанов, който владее парламентарната група и локалните структури, е нанесен единствено два месеца преди вота за Европейски парламент и броени дни преди представянето на партийната листа. Или, казано по-просто, „ това, което имаме като обстановка “ го лишава от опцията да упражнява надзор в ГЕРБ „ на 100 % “.
Иронията е, че още веднъж заможен скандал попречи на Цветанов да стане президент (благодарим ти, Господи!) и през 2011 година, макар че кандидатурата му беше оповестена персонално от Бойко Борисов повече от година преди изборите (2 май 2010 година, в изявление за в. „ 24 часа “). Шестте жилището, купени с пари „ от тъстовете “, се оказаха препъникамък пред упоритостта му да влезе на „ Дондуков “ 2, който той мъчно преглътна. Нещо повече – когато неговата кандидатура отпадна и съвсем в последния миг беше издигната тази на Росен Плевнелиев, тъкмо Цветанов прояви злопаметност, и то с риск да повлече към дъното цялата партия. В качеството си на ръководител на предизборния ѝ щаб той подло натопи Плевнелиев, че му е бил желан рушвет от 500 000 евро, с цел да прокара плана за Бизнеспарка в столицата, само че не е алармирал прокуратурата, което също съставлява закононарушение. И защото ставаше дума за изваден от дрешника случай от 2007 година, когато в София кметуваше Бойко Борисов, ударът безспорно беше прицелен към водача. Общинските съветници, за които в това време се появиха клюки, че са изнудвалите бъдещия президент, пък се оказаха от… ГЕРБ. Наложи се Борисов хем да отбрани претендента си с това, че „ няма полицейско мислене “ и затова не му е хрумнало да подаде сигнал, хем да удари рамо на Цветанов, подкрепяйки таман неговата теза за непосредствено претенции рушвет. Ако той, Бойко Борисов, като кмет бил знаел преди време, че общински съветници са притискали Росен Плевнелиев, щял да се намеси и „ да ги закопчае “- това в общи линии гласеше обяснението му, след което абсурдът малко по малко изтече в канавката.
Припомням това, тъй като за пръв път вътрешен министър, който за пръв път беше и началник на предизборния щаб на ръководещата партия, за пръв път толкоз намерено „ стреля “ по своя шеф. Интригата на Цветанов беше сигнал, че в ръцете му е бил съсредоточен застрашителен властови запас и той може да си разреши да играе доста жестоко. Но очевидно знаейки с какъв боеприпас разполага, Борисов освен не се освободи от него, а и затвърди позицията му на „ дясна ръка”, въпреки Цветанов в това време да беше обвиняем по две каузи и обвинен по трето. Впоследствие той даже беше избран отново за негов заместител и продължи да дава отговор за структурите и за парите на партията, което на процедура означаваше, че още веднъж ще я владее.
Почти невероятно е да си представим, че КПКОНПИ, да речем, ще открие нещо неправилно и в сегашната имотна врътка, при която шефът на ПГ на ГЕРБ е купил цялостен етаж в скъпа кооперация на 4 пъти по-ниска цена. Така или другояче обаче, Цветанов ще има дълго да се изяснява по този сюжет, тъй като подозренията към договорката бодат очите. Ясно е, че плащайки малко над 600 евро на квадрат за парцел в първокласна постройка, чийто квадратен метър може да доближи до 3000 евро, той или е получил „ подарък “ от компанията, или е платил доста по-голяма сума. В първия случай, както обясниха специалисти от „ Антикорупционния фонд “, биха били нарушени етичните правила от правилника на Народно събрание, според които националният представител не би трябвало да „ позволява да бъде подложен във финансова взаимозависимост или друга обязаност с физически или юридически лица “, нито може да получава дарове над 1/10 от месечната си заплата. Във втория случай пък страните по договорката биха нарушили член 25, ал 9. от Закона за нотариусите и нотариалната активност, съгласно който при изповядване ѝ заявяват пред нотариуса, че записаната в нотариалния акт цена е действителната.
„ Омръзна ми да се изяснявам в общественото пространство за шест жилището и какви ли не дивотии “, изплака Цветанов, само че още е рано да му омръзне изцяло. Доколкото отново той беше в основата на абсурда с в началото отхвърлените преференции по сделка с Движение за права и свободи, а по-късно и в оня с амнистирането на задължения от 8 млн. лева на Главното мюфтийство, наподобява на различен му е омръзнало надалеч повече от несъразмерните упоритости на заместника и сигурно ще се възползва от мотива да се освободи от него И в случай че преди време Андрей Райчев разправяше, че отвинтването на Цветановата глава би трябвало да е като на мина от сапьор – доста постепенно, тъй като всяка секунда държи гибелта на партията в ръцете си, нищо чудно имотният удар скоро да бъде последван от още плесници, до момента в който с отвинтването най-накрая се завърши.
Е, допустимо е и да сме прекомерни оптимисти, тъй като Борисов едва ли не си дава сметка, че е като доктор Франкенщайн, и таман чудовището, което сътвори, ще го преследва и унищожи. Добрата вест обаче е, че и без дейната му интервенция това неизбежно ще се случи, защото клиентелистката конструкция, която съставлява партията му, все в миналото ще се самовзриви. „ Партията е на Цветанов “, обича да споделя лидерът-премиер, та и краят ѝ ще се дължи на олицетворяваната от Цветанов нелепост, примесена с лакомия и най-много цялостно главозамайване. До степен, който да го направи изключително презрян, в каквото от дълго време стартира да се трансформира и самото ѝ ръководство.

Любослава Русева, Редута
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР