Спорно е да се разпределя поравно таксата за общо потребление

...
Спорно е да се разпределя поравно таксата за общо потребление
Коментари Харесай

Двойно повече жалби срещу сметките за вода

Спорно е да се разпределя поравно таксата за общо ползване на вода. Това сподели през вчерашния ден на полемика за образуването на сметките за вода омбудсманът Мая Манолова. Повод за разискването е увеличеният брой тъжби през 2017 година за непочтено образуване на сметки. Те са се нараснали двойно спрямо 2015 година От над 450 - 195 тъжби са за разхода "общо ползване " на вода. За първите 8 месеца на тази година са постъпили 313 тъжби, от които 142 касаят този проблем, съобщи Манолова. Тя изясни, че този проблем съществува от години, само че продължава нищо да не се случва.
Министерство на регионалното развитие пусна за публично разискване нова разпоредба, която планува тежки наказания при кражба на вода и също по този начин сметката за потреблението в общите елементи да се разпределя поравно.
"Така препоръчаната разпоредба няма да реши проблемите на жителите. Там не се взема решение главният проблем - справедливостта за образуване на сметката за вода, тъй като не се обезпечава баланс сред интереса на жителите и ВиК сдруженията. По-скоро новите текстове са в интерес на ВиК операторите. На процедура още веднъж ще се начислява спомагателна сума за общо ползване. Променя се единствено методът на преразпределение на водата. Продължава порочната процедура нито жителите, нито етажните собствености да могат да подписват самостоятелен контракт с ВиК сдруженията, а продължава да се работи с обществено оповестени общи условия, които са оповестени на страниците на водните оператори ", разяснява омбудсманът. Тя добави, че във връзка с разпределението още веднъж липсва факторът правдивост и посочи, че няма по какъв начин поравно да се дели изразходваното от петчелнно семейство и самотно живеещ човек в гарсониера. Според нея в наредбата има и текстове, които дават причина за лобизъм, и акцентира, че това касае частта, в която е заложено обезпечаването на уреди за отдалечено отчитане.
Заместник-министърът на районното развиване Малина Крумова съобщи, че разчита жителите да дадат оферти за смяна на наредбата. След поредност потребителски тъжби ведомството се е заело да промени нормативните текстове, само че не може потребителят да заплаща единствено своето ползване. Има отклоняване в инсталациите, за което потребителите са задължени да платят. От ВиК сдруженията не носят отговорност за положението на ВиК инсталацията в блока, стана ясно от думите на Крумова. Операторите вършат корекции, само че би трябвало да бъдат сезирани от потребителите. Според Крумова отдалеченото отчитане е по-коректно. В новите текстове се вкарва обвързване за съществуване на водомери, с цел да се спре с отчитането на база.
Собствениците на жилища, които не са населявани и за тях е заявено, че нямат ползване, към този момент ще получават сметка за вода, сподели пред БНР инж. Иван Иванов, ръководител на Българската асоциация по водите. От 28 ВиК оператори половината са заложили повишаване в петгодишния бизнес проект сред 2 и 10%, съобщи инж. Иванов. Той се притеснява, че при закъснение в приемането на проектите ще последва още по-голямо оскъпяване. Причината е, че водните сдружения би трябвало да плануват освен вложения, само че и заплати на чиновниците си.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР