Спорният законопроект за горивата, внесен от всички политически сили и

...
Спорният законопроект за горивата, внесен от всички политически сили и
Коментари Харесай

Спорният закон за горивата върви към провал

Спорният законопроект за горивата, импортиран от всички политически сили и мощно подкрепян от ръководителя на Българската петролна и газова асоциация и началник на " ЛУКойл България " Валентин Златев, върви към неуспех в сегашния си вид. Прокламираната цел на плана съгласно един от основните вносители Емил Димитров - Ревизоро от " Обединени патриоти " е усилване на контрола върху пазара на горива, само че съперниците настояват, че законът ще изхвърли от пазара по-малките бензиностанции и ще ограничи конкуренцията.

Със законопроекта се стягат съществено разпоредбите за търговия с горива, като се вкарва регистрационен режим за компаниите, условия за банкови гаранции и стабилен капитал на сдруженията, които оперират на този пазар. Премахват се и така наречен мобилни бензиностанции.

Проектът не бе признат на първо четене по време на съвещанието на икономическата комисия в сряда. Документът е получил негативни мнения от три министерства - финансовото, икономическото и земеделското. Заради него земеделци заплашиха с митинг в центъра на София, а специалисти настояват, че е допустимо да се стигне до наказателна процедура от Европейската комисия. Заради разногласията към законопроекта в самата асоциация се стигна до овакантяване на един от членовете й - " Инса ойл " на Георги Самуилов. Досега текстовете бяха подкрепени само от комисията за битка със сивата стопанска система, председателствата от Ревизоро, като съвещанието бе оповестено като закрито за медиите и обществеността.

Три министерства са дали негативно мнение по плана, стана ясно в сряда. Най-силно срещу е финансовото министерство. Позицията на ведомството на Владислав Горанов е, че текстовете са в цялостно в несъгласие с правото на Европейски Съюз и съществено нарушават правилата на конкуренцията. Финансовото министерство се притеснява, че новият закон може да докара до централизация на бизнес, както и недопускане на дребни и междинни предприятия на пазара с горива. Наскоро Европейската комисия заяви, че е стартирала наказателна процедура против България поради други законови текстове, които нарушават равнопоставеността сред дребните и огромните играчи на пазара. Те са свързани с предплатеното заплащане на Данък добавена стойност при търговията с горива. Въпреки това финансовото министерство счита, че по принцип е добре да има специфичен закон за производството и търговията с горива.

Земеделското министерство пък не поддържа законопроекта, тъй като новите условия ще натоварят с големи разноски по-дребните стопани, които също попадат под ударите на закона. В изявление за бТВ в четвъртък земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че земеделските производители фактически имат потребност от ведомствени бензиностанции, тъй като в последна сметка са крайни консуматори, а не търговци. " Контролът би трябвало да е на входа, в случай че има злоупотреби, те би трябвало да бъдат глобени, само че земеделските производители няма по какъв начин да зареждат на постоянни бензиностанции – по какъв начин ще влизат там, по какъв начин ще зареждат през нощта ", съобщи Порожанов.

Зареждането от мобилни бензиностанции от години се счита за източник на контрабанда, само че премахването им ще сътвори големи усложнения на фермерите, чиято техника мъчно би могла да зарежда от общоприети бензиностанции. Няколко аграрни организации - Националната асоциация на зърнопроизводителите, Националният съюз на земеделските кооперации, Асоциацията на земеделските производители, към този момент се оповестиха против плана, а някои от тях даже заплашиха да блокират жълтите павета с тракторите си, в случай че Народното събрание утвърди новите регулации. Националната асоциация на зърнопоризводителите разгласи, че на 3 април минава към ефикасни митинги дейности, в случай че земеделските стопани не отпаднат от законопроекта. От думите на Порожанов се разбра, че по този мотив през днешния ден е планувана среща при премиера Бойко Борисов.

Срещу законопроекта се оповестиха и от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. От сектора обявиха, че текстовете ще доведат до отпадането на 80-90% от компаниите на пазара.

Въпреки че ГЕРБ не поддържа законопроекта на първо четене в икономическата комисия, не е ясно какво е съотношението на гласовете по текстовете в пленарна зала. Знае се единствено, че част от депутатите от левицата са " за " плана, зад който стои Валентин Златев, до момента в който друга част са срещу.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР