Спорният Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД), който влезе в

...
Спорният Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД), който влезе в
Коментари Харесай

Спорният закон за частните охранители ремонтиран тихомълком и набързо

Спорният Закон за частната охранителна активност (ЗЧОД), който влезе в сила през март, към този момент е претърпял редакция. Това е станало с откритата към този момент процедура в преходните и заключителни разпореждания да се вършат промени в поредност от закони.
 Властта прави опит да се вкорени посредством наказателен уред от тимуровски команди  Сигурност на концесия или по какъв начин законотворци отстъпиха отговорности на Министерство на вътрешните работи в частни ръце
Така е поправена една недомислица в ЗЧОД, с която се регламентира една година след влизането на закона в действие, отпадат годните лицензите за инкасова активност . Редакцията е направена през преходните и заключителни разпореждания на Закона за ограниченията против изпирането на пари, който е обнародван на 19 март. От редакцията на текстовете излиза наяве, че тя по никакъв метод не касае прането на пари и че е ориентирана само да се поправи едно недовиждане при скоростното приемане на закона за частните охранители.

Спорният закон въведе нов лиценз за урбанизирани територии , който разрешава на компании да охраняват цели обитаеми места. Тези текстове към този момент бяха пратени на Конституционния съд с две разнообразни претенции от основния прокурор и президента. В същото време от сектора на частните охранители се притесняват, че законът е прекомерно рестриктивен и че създава реална опасност от изтриване на някои от тях от картата на пазара на частните услуги за сигурност. 

По тази причина 7 браншови организации желаеха незабавно прекъсване на закона, тъй като той не дава отговор на националното и европейското законодателство, рестриктивен е и постанова лобистки ползи , с което заплашва дребния бизнес. В мнение, изпратено до президента, премиера, основния прокурор, ръководителя на Народното събрание, основния прокурор, вътрешния министър и комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, браншовите организации упорстват, за отсрочване на действието на закона с една година и изработването на нов закон. Според тях подготвяните подзаконови нормативни актове постановат основни административни и финансови тежести. 

До момента обаче няма формален отговор от институциите.  

От сектора към този момент се оплакват от действителни усложнения, в резултат на новото законодателство. Фирми не могат да поемат обекти, тъй като към този момент нямат право на подизпълнители. Трудности се срещат и при назначението на хора, защото с новия закон е заложено условието за професионална подготовка с 960-часово образование, против 46 часа по до момента работилите текстове.

В същото време държавното управление предлага промени в Тарифа 4, касаещи лицензионните такси. От нея излиза наяве, че те не са разходоориентирани, което значи, че таксите не отразяват ералните разходите на администрацията за издаване и поддържане на лиценз. С новата цена се вкарват по-ниски такси за новия лиценз за урбанизирани територии и на звената за самоохрана . Последните на процедура са бюджетни организации, като лечебни заведения, институции в системата на предучилищното и учебното обучение, висши учебни заведения и стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, като последните по Закона за Министерство на вътрешните работи се охраняват от структури на вътрешното ведомство. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР