Спорният текст на матурата по Български език и литература за

...
Спорният текст на матурата по Български език и литература за
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Текстът за водата в матурата за 7-ми клас е неуместен. Няма да има ощетен ученик

Спорният текст на матурата по Български език и литература за седми клас беше неудобен, само че нямаше неточност, коментира в студиото на „ Тази заран ” по bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълев.

Условието на задачата е да се открият 14 правописни неточности, без това противоречиво фразеология ( " елементарно портативен " ) – те са 14. Ако възпитаник е отбелязал, че това е неточност – той също получава точка. Текстът е неудобен, не сме застраховани от такива случаи. Много дребен е броят на специалистите, които гледат изпитните материали поради тайната на тестa. Подобряваме организацията, само че е пропуснато ”, обясни министърът.

Ето и задачата:

17. В листа за отговори препишете текста, като поправите позволените 14 (четиринайсет) неточности – правописни, пунктуационни и при членуване.

Предпочитана и утричана бутилираната вода се постанова като беспорен любимец на международният пазар измежду напитките. Тя е станала не разделна част от живота ни и е едно от най огромните потребителски феномени на нашето савремие. Засилената ѝ приложимост, се свързва с концепцията за понижаване на консомацията на беззалкохолните питиета, като следва да се регистрира и обстоятелството, че е елементарно приносима и налична в търгофската мрежа.

Ето и текста без неточности, оповестен в ключа с правилните отговори:

Предпочитана и отричана, бутилираната вода се постанова като неоспорим любимец на международния пазар измежду напитките. Тя е станала неразделна част от живота ни и е едно от най-големите потребителски феномени на нашето съвремие. Засилената ѝ употреба_се свързва с концепцията за понижаване на потреблението на безалкохолните питиета, като следва да се регистрира и фактът, че е елементарно портативна (леснопреносима*) и налична в комерсиалната мрежа.

В отговор на терзанията и мненията, от Министерството на образованието оповестиха, че ще одобряват и двата отговора за правилни и под линия в ключа с правилните отговори прецизираха, че: " Независимо от това, че в текста словосъчетанието елементарно портативна не е употребявано като комплицирана дума и е вярно да се написа разделно в сходство с Официалния правописен речник на българския език (виж. 55.6 и 53.17.1), за правилно ще се приема и леснопреносима ".

Министърът увери, че няма да има ощетен възпитаник. Той показа, че би написал думата „ леснопреносим ” слято, макар че в правописния речник се позволява и разделното ѝ писане.

„ Виждаме, че учениците мъчно осмислят текстове. Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст, което значи, че могат да четат, само че не осмислят. Всички промени, които вършим са ориентирани към това – функционална просветеност ”, сподели още Вълчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР