Спорните текстове на Истанбулската конвенция предизвикаха острата реакция на всички

...
Спорните текстове на Истанбулската конвенция предизвикаха острата реакция на всички
Коментари Харесай

Религиите в България се обявиха против Истанбулската конвенция

Спорните текстове на Истанбулската спогодба провокираха острата реакция на всички вероизповедания. В позиция Светият синод прикани Народното събрание да не ратифицира интернационалния контракт. Висшият клир разгласи, че конвенцията “поражда паника за бъдещето на европейската християнска цивилизация, тъй като съдържа ново схващане за индивида – индивидът като тираничен стопанин, индивидът без Бога, който следва своите стремежи и пристрастености дотам, че може да самоопредели даже и пола си”, написа Труд бг.

“Заложените в Конвенцията хрумвания за другарство сред половете, за отношение към вяра, обичаи, традиции, обучение и други, противостоят на изконните разбирания на българския народ за религия, националност, добродетелност, чест, достолепие, образование, семейство”, написа още в позицията на Светия синод. В формалния текст на Конвенцията на британски език – на всички места, където се приказва за “социален пол”, се употребява терминът “джендър”. В този текст понятието “джендър” (gender, genre) е изрично разграничено от понятието “пол” (sex) като ново, друго разбиране, непознато на българския юридически ред и несъществуващо в лексиката на българския език, безапелационни са митрополитите.

Светият синод на БПЦ прикани депутатите да не ратифицират Истанбулската спогодба. Според тях “нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която посредством използването на понятието “джендър” и производните му се преследват цели, разнообразни от прокламираните – за отбрана на дамите от насилие”. “Труд” потърси за коментар представителят на Св. Синод митрополит Киприян, който отхвърли да отговори на въпроса: Какви дейности ще предприеме църквата, в случай че Народното събрание одобри конвенцията. “Разбрали сме се нищо да не разясняваме отвън позицията на синода”, съобщи Киприян. Още преди седмица основният мюфтия на България Мустафа Хаджи се разгласи срещу въвеждането на ексцентрични избрания за пол, разнообразни от биологичния, които се съдържат в Истанбулската спогодба. “Няма различен пол с изключение на двата пола. Оттам нататък всеки има право да взема решение сам”, съобщи главата на мюсюлманското изповедание у нас Мустафа Хаджи, в изявление пред БНР. “Обществото би трябвало да има някакъв ориентир, по който да върви. Ако загубим ориентира, ще загубим и нашето съществуване. Ориентирът не сме си го измислили ние и не сме сложили началото му”, акцентира Мустафа Хаджи.

От основно мюфтийство обясниха пред “Труд”, че има основана комисия от мюсюлмански духовници отпред с Мустафа Хаджи, която създава позиция по Истанбулскатоа спогодба, Очаква се на следващия ден мюфтийството да я разгласява. От организацията Обединени евангелистки църкви, в която влизат 12 евангелистки вероизповедания декларират, че са “загрижени от опита за въвеждане във вътрешното ни право на нови дефиниции и модели, които са в несъгласие с съществени полезности и разбирания в обществото ни.” От Съюза на църквите на адвентистите от седмия ден афишират, че “редица понятия в документа провокират неустановеност и повдигат въпроси за метода, по който се дефинират и схващат главните връзки в областта на фамилните полезности.” От федерацията на ционистите в България обясниха, че следва да заседават по позицията си за Истанбулската спогодба. В обичайният, правоверен юдаизъм хомосексуалността като метод на живот или форма на полови контакти е тежък грях.

На уеб страницата на Народното събрание се появиха 14 мнения от неправителствени организации и жители, съвсем всички в поддръжка на ратификация на Истанбулската спогодба. Те бяха оповестени вкупом в деня преди социална полемика, проведена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, макар че са получени в разнообразни дни през януари.

Организационният комитет на София Прайд 2018 през днешния ден разгласи, че шествието ще е на 9 юни. “Всеки ден, в който се забавя ратификацията на този значим документ, на риск са изложени животите на хиляди българки”, твърди фондация “БлуЛинк” с ръководител Наталия Попова. “За нас утвърждението на конвенцията е още една стъпка към най-пълното спазване на член 6 от конституцията”, счита Институт по обществени действия и практики с ръководител проф. Нели Петрова-Димитрова. “Подкрепяме напълно напъните на страната за утвърждението на Истанбулската спогодба!”, написа с изумителен знак и с основни букви в отворено писмо на Фондация “Х&Д Джендър перспективи” с шеф Петя Петкова.

“Ние приветстваме всички положителни и прогресивни трендове в работата на българските институции, всички напредначиви организации и придвижвания от гражданското общество и сме уверени, че дружно, както нееднократно сме го доказвали, ще реализираме успех”, уверени са в съдружие “Алианс за отбрана от принуждение учредено на пола” с ръководител Геновева Тишева от името на 11 организации в алианса. “Настояваме народните представители да проявят национална отговорност и да защитят правата и ползите на българските жители, като в най-скоро време ратифицират конвенцията”, приканва позиция на Национална мрежа за децата, под която са подписани 15 НПО-та.

Обществена полемика по законопроекта за одобрение на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение провежда ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Във форума, който ще бъде открит в 11.00 часа на следващия ден в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски”, до ранния следобяд през днешния ден се бяха записали за присъединяване 110 неправителствени организации, представители на вероизповеданията и двама посланици.

От Народно събрание не прецизираха кои са дипломатите, декларирали интерес към събитието. В Народно събрание конвенцията е разпределена в четири комисии. Водеща е по вероизповеданията и правата на индивида. Нейният ръководител Красимир Велчев към този момент изиска мнения по контракта от всички вероизповедания. Останалите комисии са по правни въпроси, по външна политика, по въпросите на децата, младежта и спорта и по образованието и науката. “Труд” научи, че всички комисии за поискали спомагателни уточнения по конвенцията. Срокът за гледането на документа е два месеца. Освен ГЕРБ зад документа се чака да застанат и Движение за права и свободи. И в двете партии обаче има отзиви против конвенцията. Българска социалистическа партия, “Воля” и Обединените патриоти оповестиха, че няма да я поддържат. Битката на ГЕРБ ще е за всеки глас. Не е изключено, в случай че Българска социалистическа партия съумеят да обезпечат всички свои депутати в зала, конвенцията да бъде отхвърлена.

Дебатът в Европа, който породи Истанбулската спогодба, бе разискван по време на вчерашната среща сред премиера Бойко Борисов и заместник- ръководителя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Борисов акцентира, че ще постави нужните старания документът да бъде утвърден от българския парламент, по този начин както увери пред трибуната на Европейския парламент при представянето на целите на председателството. „ Няма да допуснем принуждение над дами и деца “, увери на срещата си с Тимерманс министър председателят Бойко Борисов.

Премиерът пое ангажимент за одобрение на Истанбулската спогодба и в Страсбург, по време на представянето на целите на българското европредседателство.

Ние сме срещу тази Истанбулска спогодба и няма да я подкрепим в пленарната зала. Това съобщи още веднъж вицепремиерът и съпредседател на Обединените патриоти Красимир Каракачанов. „ Не може до момента в който светът се тресе от проблеми, ние в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват и разконцентрират – трети пол, 12-и пол. Някъде четох, че някакви умници са определили 32 разнообразни пола. Аз, почтено, не мога да се сетя за повече от два, само че евентуално не ми стига образованието “, съобщи той. „ Би следвало сходен въпрос да се разисква освен с някои профилирани НПО-та, които пазят правата на другите, само че и с тези кръгове от обществото ни, които имат по-консервативни, патриархални разбирания по тематиката “, уверен е вицепремиерът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР