Спорните промени в НК са в полза на нарушителитеЗасега е

...
Спорните промени в НК са в полза на нарушителитеЗасега е
Коментари Харесай

Отказал проба за дрога пак избягва обвинение

Спорните промени в Наказателен кодекс са в интерес на нарушителите
Засега е разследван единствено за злополука със междинна телесна щета на жена

Още обясняват кой е карал

Шофьор, който е отказал проби за опиати и за това му е взета книжката, провокира тежка злополука с ранена жена. Но към този момент той е разследван единствено за пътния случай, само че не и за отхвърли на проба поради противоречивите промени в Наказателния кодекс, които депутатите одобриха в края юли, до момента в който бързаха да вървят във почивка.



Смачканият автомобил, в който е ранена шофьорката Мария, а нейната спътничка е извадено от пожарникарите.

Сблъсъкът става на 2 септември, към 5,30 ч на разсъмване на основен път София-Варна, покрай село Български извор. 35-годишният водач с персоналното му “Ауди ”, записано в София област, навлиза в насрещното платно и удря челно автомобил, ръководен от Мария Георгиева от Велико Търново. Водачката е откарана в Плевенската болница със счупена капачка на коляното, разкъсвания на другото коляно и счупено ребро. Пристигналите по-късно пожарникари изваждат от смачкания автомобил и спътничката на Мария, само че тя е единствено с охлузвания. Полицаите откриват кой е водачът на другия автомобил. Пробата му за алкохол е негативна, само че той изрично отхвърля и полеви, и кръвен тест за опиати. Към 10 часа сутринта в тревата край пътя е открит различен мъж, който спи. Смята се, че той е бил пасажер в “Ауди ”-то, само че самото му наличие бави обвиняванията към водача, защото слага под подозрение кой тъкмо е карал.

Разследването към този момент се води единствено за злополука с причиняване на междинна телесна щета на Мария. Но даже да се откри, че водачът е направил за повторно отвод на проба за опиати, противоречиво е дали може да бъде упрекнат по новия текст на Наказателен кодекс, криминализиращ отводите. В закона е записано, че лидерът на МПС, който откаже проби за алкохол или дрога, “след като е бил наказван за някое от тези действия по административен ред ”, се санкционира с 6 месеца затвор и до 2000 лева санкция. Тоест - в бързането депутатите не са показали категорично дали административното наказване за отвод от проби също влиза в кръга на “някое от тези действия ”, тъй като другояче “тези действия ” са две - приложимост на алкохол или приложимост на опиати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР