Според здравните експерти оризовите снаксове (оризови бисквити, крекери, оризови питки)

...
Според здравните експерти оризовите снаксове (оризови бисквити, крекери, оризови питки)
Коментари Харесай

Оризовките - полезни или вредни са за нашето здраве?

Според здравните специалисти оризовите снаксове (оризови бисквити, крекери, оризови питки) не са толкоз здравословни, колкото може би си мислим. Оризовите бисквити са съществена съставна част в менюто на доста от нас, без значение дали са намазани с хумус, ядково масло, авокадо или сирене. Разглеждайки листата им със съставки, оризовите снакс на пръв взор наподобяват като здравословен избор за закуска - направени най-вече с ориз или оризово брашно.

Но съгласно здравните специалисти оризовите бисквити не са толкоз здравословни, колкото считаме, заради няколко аргументи. За да разберете за какво, първо, дано разгледаме от какво се вършат крекери с ориз.

Как се вършат крекери и снакс с ориз?

Оризовите бисквити се вършат, като се ползват висока температура и високо налягане върху оризовите зърна, което ги кара да се раздуят и да се оформят компактно, образувайки текстура, сходна на пуканките, споделя диетологът Стеф Лоу от Natural Nutritionist пред HuffPost Australia. В взаимозависимост от марката и типа на оризовия снакс производителите могат също да прибавят аромати и консерванти.

Оризовите бисквити и оризовите питки са мощно обработени и се разграничават според от марката и добавените съставки като аромати, сол и захари и консерванти, изяснява диетологът Фиона Тък. Докато оризовите бисквити имат здравословен профил, за ​​съжаление не са толкоз хранителни, колкото мнозина от нас си мислят. Ето двете съществени аргументи:

Оризовият снакс е изработен от пречистен бял ориз

Повечето оризови бисквити са направени от бял ориз - белият ориз има отстранени външните пластове (люспите, триците и зародиш), което също отстранява доста от питателните субстанции и фибри. В съпоставяне с кафявия и аления ориз, белият ориз се смята за пречистен, високо гликемичен показател (ГИ) и богато наличие на въглехидрати.

Оризовите бисквити нормално са с ниско наличие на захар и мазнини и могат да бъдат включени в здравословна диета, когато се ядат понякога. Въпреки това те не са здравословната закуска, за каквато доста хора я възприемат . Обикновено се вършат от пречистен бял ориз с доста малко фибри и протеини, тъй че хранителната им стойност е неприятна, разяснява Тък. - Оризовите крекери имат висок ГИ, което значи, че те покачват кръвната захар бързо, заради което не са интелигентен избор за хората, с несъответствия в кръвната захар, инсулиновата устойчивост и загубата на тегло.

 оризовка ориз Istock

Оризовите гризини и снаксове може да са с ниско наличие на калории, само че съгласно специалиста по опазване на здравето Кирстен Скот, разчитайки единствено на оризовите бисквити за сякаш потребна закуска, няма да имаме добра форма и едва ли ще свалим някакво излишно тегло. Добра опция на оризовите снакс са по-здравословните закуски като вегетарианска пръчица с хумус.

Оризните снаксове са източник на рафинираните въглехидрати (които бързо се усвояват и трансформират в захар), а също така са поръсени със сол и вероятно напръскани с някакъв неестествен мирис.

Специалистите разясняват, че вместо да ви докарат задоволеност и изгоди, закуската с оризови питки на празен корем може да провокира скок на кръвната захар, което просто ще ви остави да се чувствате бавни и ще жадувате повече оризови питки.

 оризовка ориз Istock

Важно е да се означи, че хранителната стойност на оризовите бисквити също зависи от това с какво ги приемате. Ядете ли ги елементарни или гарнирани единствено с мед? Или са част от уравновесена храна или гарнирани с хумус, авокадо и зеленчуци?

Консумацията им с орехово масло или хумус може да усили хранителния банкет и да забави отделянето на захар в кръвта, твърди диетологът Тък.

Вижте в галерията долу по какъв начин да изберете допустимо най-здравословните оризовки:
Как да изберем най-здравословните оризови снаксове? 5 фотоси  Как да изберем най-здравословните оризови снаксове?  Как да изберем най-здравословните оризови снаксове?  Как да изберем най-здравословните оризови снаксове?  Как да изберем най-здравословните оризови снаксове?
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР