Според заключенията в изследването COVID-19 се предава ефективно между котки

...
Според заключенията в изследването COVID-19 се предава ефективно между котки
Коментари Харесай

И котките могат да се инфектират с коронавирус

Според заключенията в проучването COVID-19 се предава дейно сред котки и порове, само че за сметка на това доста по-слабо измежду кучета, свине, пилета и патици. Учените настояват, че и котките най-вероятно си обменят болестта посредством респираторни капчици

© Юлия Лазарова Домашните котки също могат да се заразят с новия ковид, който все по-бързо се популяризира по целия свят, а също по този начин могат да го предадат на други котки. Това демонстрират данните от научно проучване на китайския ветеринарен институт " Харбин ". Материалите от него са оповестени в научното издание biorxiv.org и дават сериозна храна за размисъл, макар че към момента не са получили следваща критика от самостоятелни откриватели (т.нар. peer review).

Според заключенията в проучването COVID-19 се предава дейно сред котки и порове, само че за сметка на това доста по-слабо измежду кучета, свине, пилета и патици. Учените настояват, че и котките най-вероятно си обменят болестта посредством респираторни капчици.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-новото доказателство в тази посока пристигна през вчерашния ден, когато стана ясно, че 4-годишният малайски тигър Надя в зоологическата градина в Бронкс, Ню Йорк, е дал позитивна проба за ковид. Голямата котка е изследвана, откакто последните три дни тигрите и лъвовете в зоопарка са почнали да развиват суха кашлица. Предполага се, че животните са били инфектирани от асимптоматичен чиновник, който към момента не е открит, разяснява основният ветеринар на институцията Пол Кали пред организация Reuters. За момента четириногите жители на зоопарка не са развили тежки форми на заболяването и даже стартират да се усъвършенстват, прецизират от зоологическата градина.

Твърде рано е за паника

Според откриватели, представени от авторитетното научно списание Nature, е прекомерно рано да се тормозим дали нашите домашни любимци могат да се трансфорат в нов вектор на болестта. " Резултатите в китайското проучване се базират на научни опити, при които дребен брой животни умишлено са подложени на заразяване с огромни дози от вируса, което не подхожда на интеракциите сред хората и котките в действителния живот ", разяснява пред изданието Линда Саиф, вирусолог от щатския университет в Охайо. Няма директни доказателства, че инфектирани котки отделят задоволителни количества ковид, тъй че да заразят хора, добавя тя.

До момента, в случай че не броим вчерашната вест от Бронкс, Ню Йорк, са известни извънредно малко случаи на вирусоносителство при домашни животни - две кучета в Хонконг и една котка в Белгия. " Котките и кучетата са в непосредствен контакт с хората, по тази причина е значимо да се разбере тяхната неустойчивост на възпаление със SARS-CoV-2 ", означават създателите на китайското проучване, оповестено в bioRxiv на 31 март. За задачите на опита екипът, управителен от вирусолога Бу Джъгао, заразява пет домашни котки по въздушно-капков път през носа. Шест дни по-късно две от животните са евтаназирани и учените откриват РНК на вируса в горния им респираторен тракт.

Другите три инфектирани котки са сложени в клетка дружно с три здрави. Впоследствие екипът открива, че единствено една от тях се оказва инфектирана с ковид. В последна сметка и четирите заболели котки се излекуват изцяло и развиват антитела против SARS-CoV-2.

Не толкоз инфектиран при котките

Линда Саиф от щатския университет в Охайо обаче отбелязва, че нито едно от животните не демонстрира признаците на заболяването и единствено едно от тях е инфектирано при контакт

Фотограф: Анелия Николова
Линда Саиф от щатския университет в Охайо обаче отбелязва, че нито едно от животните не демонстрира признаците на заболяването и единствено едно от тях е инфектирано при контакт. " Това ни кара да допускаме, че вирусът няма висока инфекциозност при котките ", заключва тя пред Nature. Също по този начин прецизира, че пътят на предаването на заболяването не е изцяло явен, защото в проучването не е конкретизирано по какъв начин тъкмо са били проведени клетките и дали животните не са могли да предадат вируса посредством фекалии и урина. Линда Саиф добавя, че би трябвало да се проведат спомагателни проучвания в тази посока, като котките се заразяват с разнообразни дози от коронавиуса и се ревизира дали освен това състояние те могат да предадат заболяването на други животни.

" Резултатите от проучването допускат, че наблюдението на котките би трябвало да се има поради при взимането на ограничения против разпространяването на COVID-19. Но те не би трябвало да се одобряват като важен фактор при разпространяването на болестта ", разяснява и Дирк Пфайфер, епидемиолог в градския университет на Хонконг, пред Nature. Предишните проучвания на SARS-CoV (братовчедът на сегашния ковид, провокирал зараза през 2003 г.) също демонстрират, че болестта може да се предава от котка на котка. Обаче " няма индикации по време на предходната зараза от SARS, че вирусът се е популяризирал измежду домашните котки или че е предаден от котка на човек ", коментира Линда Саиф.

Въпреки това Центърът за предварителна защита и надзор на заразните заболявания на Съединени американски щати предлага хората, които са инфектирани с COVID-19, да лимитират контактите си с домашни животни, в това число да заобикалят да ги галят, да споделят храна с тях, както и да им разрешават да ги облизват. " Това са превантивни ограничения, които се предлагат при всяка нова разпространяваща се болест, за която към момента има лимитирана информация ", прецизира вирусологът Линда Саиф за Nature.

Кучетата, наподобява, са " пощадени "

Авторите на китайското проучване също по този начин откриват, че животните от семейство порови също са доста податливи към заразяване с новия ковид, което ги прави добър претендент за ранно тестване на евентуални ваксини и лекарствени препарати.

За сметка на това учените стигат до извода, че кучетата са доста по-устойчиви на възпаление със SARS-CoV-2. От пет екземпляра, които са били подложени на болестта, единствено две са имали следи РНК на COVID-19 във фекалиите си, като нито една от пробите не е съдържала деен вирус, кадърен да се популяризира. Подобни са били резултатите от опити със прасета, пилета и патици, целеустремено подложени на инфекцията или сложени в контакт с други инфектирани животни.

" Тези данни ни навеждат на догатката, че нито един от въпросните скотски типове не играе някаква роля в епидемиологията на COVID-19 ", обобщава Дирк Пфайфер. Което би трябвало да ни успокои, че няма да се наложи да ставаме вегетерианци в подтекста на актуалната пандемия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР