Според водещите американски медии президентът на Украйна не е постигнал

...
Според водещите американски медии президентът на Украйна не е постигнал
Коментари Харесай

Ще става единствено по-зле. До какво ще доведе пътуването на Зеленски в САЩ

Според водещите американски медии президентът на Украйна не е постигнал задачите си на договарянията във Вашингтон. В същото време, както означиха някои конгресмени, речта му в законодателния орган беше по-скоро зрелище, в сравнение с опит за създаване на разговор. Защо Зеленски не получи всички " дарове " за Нова година?

Похитителите на Коледа

Посещението в Съединени американски щати беше първото задгранично пътешестване на Зеленски от началото на съветската специфична интервенция. Основната му задача беше да договаря нови доставки на оръжие и муниции. Затова в Конгреса той дълго приказва за героизма на украинските бойци, за съветската опасност, от която няма скриване даже оттатък океана, и за устойчивостта на Киев, който се нуждае от ежедневна поддръжка от международната общественост.

Конгресмените одобриха Зеленски за собствен. Речта беше прекъсвана от овации 18 пъти. Изглеждаше, че всичко, което изиска, ще му бъде обещано. Междинните избори в Съединени американски щати при започване на ноември обаче трансформираха доста нещо. Долната камара отиде при Републиканската партия, която не крие скептицизма си по отношение на финансирането на режима в Киев.

Според “Вашингтон Пост ”, след речта на Зеленски, ръководителят на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти сподели, че поддържа Украйна, само че желае да ревизира по какъв начин се употребява американската помощ. Конгресмените Лорън Бобърт от Колорадо и Мат Гец от Флорида въобще не приветстваха високопоставения посетител. Конгресменът Чип Рой от Тексас назова това, което видя, " политически спектакъл ", инсцениран от отиващото си управление на Конгреса. Само 86 от 213 републикански конгресмени пристигнаха да слушат Зеленски, отбелязва вестник “Хил ”.

Според “Блумбърг ” на 22 декември Демократическата партия е желала бързо да гласоподава пакет от помощ за Киев от 45 милиарда $, само че е съумяла да го направи едвам при втория опит. За първи път републиканците блокирали самодейността. Сенаторът демократ Крис Кунс акцентира, че някои от членовете на неговата партия също са срещу.

Джо Байдън увери Зеленски, че Вашингтон има намерение да поддържа Киев толкоз дълго, колкото е належащо. Дори републиканците да се инатят, украинската войска може да бъде снабдена по “Заем-Наем ”. Предполага се, че както през Втората международна война, получаващите помощ ще заплащат единствено за това, което ще оцелее след края на военните дейности.

Танкове за мир

Не всичко обаче вървеше безпрепятствено и на равнище президенти. На персонална среща Зеленски не се поколеба да обиди ръководителя на Русия Владимир Путин. Американецът беше по-сдържан. “Вашингтон Пост ” изяснява това с обстоятелството, че Байдън не желае директен конфликт с Москва.

По същата причина той отхвърли да трансферира на Украйна танкове M1 “Ейбрамс ”. Според Байдън това може да унищожи единството на НАТО, защото малко хора са склонни да водят война с Русия. Преди това Пентагонът уточни, че Киев към този момент разполага с задоволително военни машини, а американските модели са прекомерно комплицирани. Трябва да се означи, че по-рано Германия разгласи нежеланието си да достави " Ейбрамс ", преди да го създадат американците.

“Политико ” написа, че Зеленски е отчаян. „ Бихме желали да получим повече „ Патриоти “, сподели той, заобиколен от американски чиновници и публицисти. И добави: „ Съжалявам “.

Според медиите Байдън е употребявал срещата със Зеленски, с цел да организира сериозен диалог за продължаващите военни дейности. Американският президент се опита да изясни своята нерешителност, а сътрудника му даде да се разбере, че Киев разчита единствено на Вашингтон. В същото време се пробваха да договорят общ метод към бъдещите договаряния с Москва, само че това беше по-скоро академична полемика, написа “Вашингтон Пост ”. Публично ръководителят на Украйна единствено повтори, че всички територии „ би трябвало да бъдат освободени “.

Зад сцената

Експертите считат, че тази среща е била нужна по-скоро на Байдън, в сравнение с Зеленски. Киев остава американска марионетка и всички опити за самостоятелност са обречени на неуспех.

" Американците надуха Зеленски до водач от международна класа и попаднаха сами в поставените от тях клопки. Президентът на Украйна си фантазира, че може да дефинира американската политика. Байдън го извика и му подсети: единствено Белият дом взема решение по какъв начин ще се развиват събитията. Украйна има единствено консултативен глас. Зеленски е държан на къса каишка ", споделя Владимир Василиев, основен откривател в Института за Съединени американски щати и Канада на РАН.

Денис Денисов, началник на Института за мироопазващи начинания и проучване на споровете, акцентира, че американците дават на Киев тъкмо толкоз оръжия, колкото са им нужни, с цел да поддържат спора на нужното равнище. " Ситуацията на фронта се проучва не в Генералния щаб на Украйна, а в Пентагона и там се вземат решения за обсега на доставките. Интересите на Киев в тази ситуация са второстепенни ", отбелязва той.

Ако президентът на Украйна излезе отвън надзор, нямаше да му бъде организиран подобен обилен банкет, уверени са специалистите. Друго удостоверение за това е неналичието на изказвания за спокойно и дипломатическо споразумяване. Що се отнася до несбъднатите очаквания на Зеленски, специалистите показват нежеланието на към половината американци да вземат директно присъединяване във военните дейности.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР