Според Владислав Панев, който е един от вносителите на доклада,

...
Според Владислав Панев, който е един от вносителите на доклада,
Коментари Харесай

От "Демократична България" искат още 1 млн. за подпомагане на бизнеса в София

Според Владислав Панев, който е един от вносителите на отчета, в този миг би трябвало да се покаже взаимност

© Анелия Николова Няколко дни откакто общинските съветници от ГЕРБ предложиха основаването на общински гаранционен фонд от 1 млн. лева в поддръжка на дребния и междинния бизнес в столицата, от групата на " Демократична България " желаеха средствата да се удвоят. Това можело да стане, като се понижат разноските за заплати в няколко надзорни и управителни общински органи. Друга концепция е да се подкрепят и самоосигуряващите се лица.

" Смятам, че изобщо висшата администрация, която не е директно въвлечена на предната линия в битката с вируса, би трябвало да си ореже заплатите краткотрайно. Това не е популизъм, а ще бъде образец по какъв начин всички жертваме по нещо в тази обстановка. Другото е засегнатост за бизнеса и изгубилите работата си хора ", разяснява пред " Капитал " Владислав Панев, който е един от вносителите на отчета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По настоящите правила общинските съветници вземат участие като членове в препоръките на Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ), Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия (ОГФМСП) и Специализирания общински гаранционен фонд (СОГФ). Сега се предлага те да получават минимална заплата вместо цитираните в отчета близо 4 хиляди лева месечно.

Сумата обаче не е напълно точна - Панев изяснява, че към този момент единствено по клюки се приказва за размера на заплатите, само че при всички положения " не можем да гледаме едни да банкрутират, а ние да си щракаме с пръсти като че ли нищо не се е случило ".

От групата разчитат, че по този начин ще се обезпечи финансов запас в размер от към 1 млн. лв. годишно, който може да бъде ориентиран към новосъздаващия се Гаранционен фонд за поддръжка на потърпевшите от рецесията дребни и междинни бизнеси. В отчета се предлага да бъде предоставена и поддръжка на жителите със свободни специалности.

Според общинския консултант от ГЕРБ Георги Георгиев това обаче не е нова концепция. " Самоосигуряващите се лица попадат и в в този момент направения от нас отчет, защото са вписани в спомагателните разпореждания на Закона за дребните и междинни предприятия ", разяснява той пред " Капитал ". Те въпреки всичко ще бъдат категорично посочени в отчета на ГЕРБ, както и всички рекламни материали и обявления.

Без политически битки?

Вероятно двете групи в общинския съвет ще си спомагат при подготовката и гласуването на ограниченията. Засега от Демократична България показват, че ще внесат публично предложенията с вярата, че ще убедят болшинството да ги поддържа. " Ние сме съпротива в Столичния общински съвет, само че обстановката е спешна и е разумно даже да водим полемиката като най-загрижени за дребния и междинния бизнес ", разяснява Панев. Според Георгиев също в такива времена взаимната работа е извънредно значима, като в този момент следва групата на ГЕРБ да излезе с позиция по отношение на предложенията на другите партии .

Това, което може да направи общината, с цел да излезе с оптимално дребни вреди от рецесията, обаче не се изчерпва дотук. Съпредседателят на " Зелено придвижване " Владислав Панев е на мнение, че е належаща диверсификация на парите на общинските компании и по тази причина би трябвало да бъде разрешено едно общинско сдружение да се държи най-много 25% от парите си в една банка, защото шансът за банкрут в рецесия е огромен. Редно е да се съкратят всички ненужни разноски като ремонт на ремонта, какъвто се планираше на входа на Борисовата градина да вземем за пример, прибавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР