Според Виталик Бутерин, основателят на Етериум, за да може Биткойн

...
Според Виталик Бутерин, основателят на Етериум, за да може Биткойн
Коментари Харесай

Основателят на Етериум дава съвети на Биткойн общността

Според Виталик Бутерин, създателят на Етериум, с цел да може Биткойн да надвиши ролята си на елементарна платежна система, би трябвало да одобри спомагателни решения за мащабиране.

Въпреки това той изрази загрижеността си по отношение на особената политическа динамичност в Биткойн общността, заявявайки, че не резонира с нея.

Повече от 32,000 души се включиха, с цел да слушат по какъв начин Бутерин взе участие в диалог с “ ” Ерик Уол и разработчика на Биткойн, Уди Вертхаймер, обсъждайки евентуалните уроци, които Биткойн запалянковците биха могли да извлекат от Етериум .

Фокусът на тяхната полемика се въртеше към главното предизвикателство на Биткойн – бавната скорост на обработка на транзакциите – и нуждата от подходи за мащабиране на втория пласт, с цел да се увеличи успеваемостта на изпращането и приемането на цифрови активи.

Бутерин, Уол и Вертхаймер подчертаха смисъла на решенията за мащабиране, като Бутерин предложи Биткойн да изследва разновидности като Plasma или ZK Rollups, които бяха сполучливо тествани в мрежата на Етериум.

Той също по този начин загатна Optimism и Arbitrum като забележителни образци за “ “, които биха могли да послужат като проблеми за Биткойн, като в същото време изрази желание към решения, основани на ZK-snark.

През годините Етериум интензивно опитва с разнообразни решения за мащабиране и сега е в развой на най-новата си актуализация, EIP-4844, която вкарва блокове blob, позволяващи пропускателна дарба на транзакциите до 100,000 транзакции в секунда.

Уол прикани Биткойн общността да изследва тези опити, опасявайки се, че екосистемата може да се окаже с по-малко сигурни решения за разрастване. Бутерин обаче призна, че сходно предложение може да провокира разногласия измежду насочените към сигурността лица.

Уол повдигна въпроса за модела на сигурност на Биткойн и лимита на предлагането от 21 милиона токена. Бутерин призна, че се бори с този въпрос, само че посочи, че Ordinals оферират рационален пазар на такси, с цел да компенсират намаляващите дотации за блокове и да се оправят с последващите опасения за сигурността.

Освен това Бутерин се опита да дефинира 10 общи черти сред екосистемите на Етериум и Биткойн. Той посочи претенциите за непроменяемост, предявявани от двете вериги, както и общите им провокации във връзка с поверителността на първи пласт.

В заключителната си имитация съоснователят на Етериум изрази оптимизъм и се опита да преодолее разделянето сред двете общности, като съобщи, че има вяра, че свят с най-малко една от тези вериги е по-добър от свят без нито една от тях.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР