Според Васил Терзиев колкото и палаткови лагери в защита на

...
Според Васил Терзиев колкото и палаткови лагери в защита на
Коментари Харесай

Вили Лилков и Васил Терзиев единодушни: Паметникът на Съветската армия трябва да се премести

Според Васил Терзиев " колкото и палаткови лагери в отбрана на Паметника на руската войска да бъдат проведени начело, истината е една и тя би трябвало да се знае от всички български жители - той символизира историческа лъжа ".

Дискусията за мястото на паметника е потребна, тъй като дава опция тематиката за историческото руско въздействие върху политическия и публичен живот в България да бъде правдиво показана на поколенията, счита Терзиев. " Но тематиката къде е мястото на този монумент не би трябвало да седи на дневен ред - монументът няма място в центъра на София ", безапелационен е той.

" Колкото и да ми се желае структурата да бъде отстранена още на следващия ден, се постанова да се съобразим с техническите условия за тази интервенция ", показва още Терзиев. " Може би доста хора не си дават сметка, само че този монумент действително съставлява тонове бетон и метал, които би трябвало да бъдат отстранени по сигурен метод, тъй че никой да не пострада ", написа още той.

" Относно терена към бъдещия някогашен монумент, решението ще бъде взето от всички жители на столицата. Това място би трябвало да е част от българската историческа памет, а съответният му тип следва да е резултат от необятна социална полемика измежду столичани. Какво желаеме да забележим там, какво си представяме да вършим в това пространство - ще кажем всички ние ", разяснява Терзиев.

" Ще провеждам и допитване до управата на други красиви европейски градове, които също са премахнали руски знаци от градската си среда, с цел да разберем в какво са трансформирали освободените терени по-късно и какво символизират те в сегашния миг ", ангажира се Васил Терзиев.

Кандидатът за кмет на София, повдигнат от предприемчив комитет, Вили Лилков пък разяснява тематиката пред Българска телеграфна агенция. Според него казусът с монумента " Паметник на Съветската войска " е политически въпрос, а не градоустройствен и неговото унищожаване изисква безапелационна политическа позиция и целенасочени управнически дейности.

" Самият монумент показва една историческа лъжа. Съветската войска не е избавител, а окупатор на България. Освен това, този монумент не е повдигнат от признателния български народ, а е повдигнат с решение на Политбюро, което е един политически орган. В този смисъл паметникът се е трансформирал в знак на окупацията на България. За това той би трябвало да бъде обсъждан преди всичко като политически въпрос ", съгласно Вили Лилков.

Той насочи апел към ръководещите да одобряват пътна карта, в която да има ясно написани периоди и отговорности, свързани с премахването на монумента.

" Този въпрос е обвързван с това, че достолепието на свободните българи се накърнява и българинът е потиснат да се кланя през всички години пред една историческа неистина. Не може този въпрос да се свежда до някакви процедури ", добави той. Според Лилков не трябва ръководещите да се оправдават с въпроси, свързани със собствеността на монумента, както и със разногласия дали паметникът е изкуство или не.

" Управляващите имат цялостната власт и в Столичния общински съвет, и в страната, а в частност и в регион " Средец ", на територията на който се намира този монумент. Те би трябвало доста бързо да изработят ясно написана пътна карта с безапелационните дейности, които би трябвало да се подхващат, с цел да се отстрани ", сподели още той.

" Да, законът би трябвало да се съблюдава и да се изминат избрани процедури, само че не трябва този въпрос да се оставя за решение през идната година, както чухме от регионалния шеф ", сподели Лилков. Според него кмета на регион " Средец ", регионалния шеф, министър-председателя, даже и ръководителя на Народното събрание, защото този въпрос е обсъждан и в Народното събрание, би трябвало да заявят ясна политическа позиция.

Той напомни, че спор по този въпрос се води към този момент години наред. " Проведени са голям брой полемики и разисквания, чути са всевъзможни отзиви. Оказва се, че всички причини на хората, които са срещу премахването на паметника, са чисто прочувствени. Не се опират на историческата истина, нито устоят чисто естетически за това този монумент да се намира в Княжеската градина. Емоционалните причини не устоят против политическите. Признавам правото на всеки човек да има своята страст и мнение по тази тематика, само че когато сравним политическите причини, историческата истина и причините на градоустройството, против страстта и историческата илюзия, естествено е на коя страна би трябвало да се застане ", разяснява още Лилков.

" Този монумент е умъртвил пространството към себе си. Паметникът е един нахалник в една градина, която е извънредно скъпо място. Паметникът е разделил нашето общество. Публичните пространства като Княжеската градина са основани по своя план да събират хората, а не да ги разделят. Именно това е още един мотив този монумент да бъде отстранен ", безапелационен е Лилков.

В петък стана ясно, че Областната администрация на София-град не може да се ангажира с съответен период в границите на тази година за завършване на преместването на паметника. " Левицата! " направи палатков лагер против премахването на Паметника на Съветската войска в сряда, а вечерта същия ден представители на " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България " също отидоха пред паметника, с цел да противодействат на желанията за преместването му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР