Според Вълев в едно все по-технологизирано общество науката и критичното

...
Според Вълев в едно все по-технологизирано общество науката и критичното
Коментари Харесай

Венцислав Вълев: От научната фантастика до научните открития

Според Вълев в едно все по-технологизирано общество науката и сериозното мислене са като ваксина против подправени вести.

[Венцислав Вълев] Един от главните проблеми на образованието в България е продължаващата липса на задоволително положителни условия и поддръжка за считаната за основна през този век научноизследователска активност на международно ниво. Това обаче не значи, че няма надарени български учени на такова равнище, само че в общия случай те работят в други страни. В този брой ви представяме трима и достиженията им в три разнообразни области - физика, компютърна филология и генетика.
Венцислав Вълев е професор по физика в Университета в Бат и там управлява групата " MultiPhoton NanoPhotonics ", която изследва взаимоотношенията сред мощни лазери и наноструктурирани материали. По-рано тази година неговият екип потвърди на процедура физичен резултат, който е бил дефиниран теоретично преди 40 години. На понятен за неспециалисти език го изяснява по този начин: " Нашето изобретение има отношение към развиването на нанотехнологиите и би могло да способства за прогрес в редица области, в това число в производството на високотехнологични химикали, в миниатюризацията и във фармацията. Физичният резултат се следи чрез смяната на цвета на светлината, разпръсквана от тип молекули. По последни данни по този метод може да се мерят молекулите с акуратност 100 000 000 000 пъти по-голяма от тази на най-широко публикуваните технологии. "

Когато почнал да учи физика, си мислел, че ще прави невероятни открития всеки ден. Реалността, несъмнено, се оказала друга, само че се научил просто да си обича работата. След това пристигнали и откритията. В самото начало обаче е научната фантастика. Не инцидентно в работата си употребява мощни лазери, които сходно на фантастичните оръжия могат да разтопяват метал. " Освен това създадохме парен мотор с лазерно нагряване – това е чисто сбъдване на стиймпънк фантастика. Разработките в тази научна област могат да доведат до покрития, които реализират непрозрачност. В по-широк мащаб мои сътрудници изследват телепортация (на информация) и привличащи лъчи. Наши открития също могат да се употребяват в каски, които четат магнитните полета на мозъка и биха могли да разрешат машинно ръководство с мисъл. Работим също с хуманоидни роботи, които могат да преподават уроци по физика на деца, да си играят с тях и да им описват приказки. Моите деца да вземем за пример са постоянно бета-тестери на разработките, изключително когато са съпроводени с приказки. " Страстта му към научната фантастика е жива, само че стимулирана от истината и действителността, които са в основата на науката. " Нейните закони не могат да се трансформират или нагаждат според от политическата геометрия. В едно все по-технологизирано общество науката и сериозното мислене са като ваксина против подправени вести. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пътят дотук стартира през 1991 година, когато отпътува за Франция по фамилни аргументи. Там приключва междинното си обучение и записва физика в университета в Брест. За да се устоя, работи редом в локално учебно заведение. Следват магистратура по програмата " Еразмус " в университета в Кардиф, Англия, и докторска дисертация по физика в холандския университет " Радбауд " в Неймеген. После шест години научна работа в белгийския университет в Льовен, като в това време е бил гостуващ учител в университета " Ла Сапиенца " в Рим.

През 2012 получава пост в университета в Кеймбридж като помощник в лабораторията " Кавендиш ". Там научил за синдрома на самозванеца – да се съмняваш в личната си стойност и да изпитваш боязън, че другите също ще схванат. По думите му било много публикувано в Кеймбридж. " Аз обаче нямах никакви подозрения – бях 100% сигурен, че не съм на равнището на най-елитния университет в света. Но бях и 100% стимулиран да стигна това равнище ", споделя Венцислав Вълев.

Две години по-късно печели финансиране от Британското кралско научно сдружение (The Royal Society), което му разрешава да основе своя изследователска група. " Това е най-престижното научно финансиране във Англия - факт, който не знаех, когато аплайвах. " По същото време е назначен като доцент по физика в университета в Бат, където живее. От април т.г. е хабилитиран професор по физика там и с помощта на финансирането от Кралското сдружение посвещава съвсем цялото си време на научна работа. На въпроса по какъв начин се отнася към преподаването и обича ли тази част от уговорките си дава отговор твърдо: " Много. Най-добрият метод човек да се убеди, че е схванал нещо, е да успее да го изясни на другите. Аз преподавам на студенти освен в Бат, а и в целия свят. През тази година имах лекции в университети в Китай, Съединени американски щати, Италия, Португалия, Франция и други във Англия. Лекциите постоянно пораждат въпроси, които водят до нови развития в науката. "
Целта на Вълев е той и екипът му да намират нови материали, върху които да тестват най-модерните лазери.

[Венцислав Вълев]
Формулата на Венцислав Вълев за сполучливата научна активност е, че когато се употребяват нови технологии за проучване на нови материали, научните открития са неизбежни. Има разнообразни планове със сътрудници от целия свят, включително и от България. Разработват и материали за приложения в квантовата оптика - нова тематика за него, по която планува мощно развиване. А колкото повече са откритията, толкоз е по-голяма вероятността някои от тях да намерят практическо приложение. " Целта ми е да разполагам с най-модерните лазери и да не преставам да обикалям света в търсене на най-новите материали, чиито секрети да разгадая. Всеки ден научната фантастика се трансформира в действителност към нас. За всеки, който е почитател на жанра като мен, това е сбъдната фантазия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР