Според условията на търга изпълнителят ще има 19 месеца за

...
Според условията на търга изпълнителят ще има 19 месеца за
Коментари Харесай

Тол-системата поевтиня с 50 млн. лв. от ниската цена на австрийската Kapsch

Според изискванията на търга изпълнителят ще има 19 месеца за въвеждането на тол-системата, само че очакванията на районното министерство са тя да проработи до края на идната година

© Капитал Още по тематиката
Двама на тол-финала за 200 млн. лева

Цените на австрийската Kapsch и " Тол България " ще бъдат отворени в сряда, останалите четири участника са отстранени
2 окт 2017
ТОЛ-кова доста очакване

Поръчката за създаване на тол-система най-сетне стигна до стадия " отваряне на предложения ", само че дългото очакване докара до представянето на екстравагантна концепция: страната да построи системата
17 авг 2017
Шест непознати и български претенденти в борба за тол-системата

Подалите предложения компании най-сетне бяха оповестени след година и половина закъснение на търга за 200 млн. лева
16 авг 2017

С тол-системата камионите и рейсовете ще заплащат съгласно изминатото разстояние и евентуално ще им коства повече, а за колите ще има електронни винетки. 150
млн. лева е офертата на австрийския консорциум " Капш трафик солюшънс "
Една от най-проблемните поръчки на страната е към края си: изборът на компания за построяването на тол-системата се проточи повече от година, на финала беше даден неуместно къс период от един ден за предложения, а четири от шест претендента бяха отстранени. Въпреки това търгът има хепиенд, тъй като се печели съвсем несъмнено от австрийската компания Kapsch, която е изпълнила сходни поръчки в няколко европейски страни, а цената е с 50 млн. лева под предстоящите от страната 200 млн. лева

Регионалният министър към този момент разгласи, че ще се бърза с контракта до края на октомври и в случай че в действителност няма вълна от обжалвания, задачата на страната е новият тип заплащане да проработи до края на идната година. Тогава камионите и рейсовете ще заплащат съгласно изминатото разстояние и евентуално ще им коства повече, а за колите ще има електронни винетки. Държавата счита, че ще получава сред 800 млн. лева и 1 милиарда лева годишно от платеното прекосяване през пътищата й.

Австрийски победител във финалния двубой

Консорциумът " Капш трафик солюшънс " към австрийската компания Kapsch е най-вероятният реализатор на тол-системата в България. В съревнование със единствено още един останал претендент обединяването освен получи оптималната допустима техническа оценка от 100 точки, само че и даде по-ниска цена. Второто в действителност е решаващо за установяване на спечелилия, защото носи 70% от крайната оценка. Офертата на австрийската група е 149.99 млн. лева по отношение на 193.5 млн. лева, предлагани от консорциума " Тол България ", в който влизат българските " Телелинк ", " Сирма груп " и " Сиенсис ". Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти в сряда. Прогнозната цена на поръчката беше 200 млн. лева Техническата оценка на българския консорциум също е много по-ниска - 66.67 точки, тъй че възможностите да получат контракта са на страната на " Капш ".
До финала с отваряне на офертите в сряда стигнаха австрийците и българският консорциум " Тол България " с оферта от 193.5 млн. лева

Фотограф: НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Какво следва

Очакванията са спечелилият да бъде избран до края на октомври и да бъде подписан контракт с него. Съгласно оповестените тръжни условия определеният реализатор ще има 19 месеца за въвеждането на тол-системата, само че очакванията на районното министерство са тя да проработи до края на идната година.

Преграда пред тези амбициозни периоди може да пристигна по линия на обжалването. От четирите отстранени претендента към този момент никой не е оповестил, че възнамерява такова. Дори пред " Капитал " Веселин Тодоров от " Сиела " (дисквалифициран на равнище техническа оферта) разгласи, че съвсем несъмнено няма да се обърне към съда, тъй като няма по какъв начин офертата им да е била съвършена, откакто имаха 24 часа за подготвянето й. Запитан дали " Тол България " ще апелира техническата оценка, притежателят на водещия сътрудник в консорциума " Телелинк " - Любомир Минчев, отхвърли коментар.

Изпълнителят би трябвало да построи системата напълно за своя сметка, а по-късно Агенция " Пътна инфраструктура " ще я изплаща на консорциума в продължение на три години със събраните доходи от таксите. Тол-системата ще бъде създадена особено за българските условия, ще бъде благосъстоятелност на пътната организация и ще се ръководи от държавен оператор.

Кой е спечелилият

Консорциумът " Капш трафик солюшънс " включва българското, полското, италианското и испанското поделение на австрийската компания Kapsch. Тя е профилирана в даването на решения за интелигентни транспортни системи и е внедрила тол-системи в Австрия, Полша, Чехия, Австралия и Индия. Групата има клон и в България, който е открит през 2005 година Самата Kapsch е австрийска фамилна компания, учредена през 1892 година В момента за нея работят близо 6900 души. Групата включва три съществени бизнес подразделения - Kapsch TrafficCom, Kapsch CarrierCom и Kapsch BusinessCom, които надлежно оферират решения за трафик, превозвачи и предприятия. Първата активност образува над половината от оборота на групата. За финансовата 2016/17 година приходите й са 1.1 милиарда евро, а облагата й преди лихви, налози и амортизации обичайно е към 100 млн. евро, въпреки че за предходната година понижава до 68.1 млн. евро поради еднократни резултати. Групата е изпълнявала планове съвсем по целия свят, като е работила както за локални и централни държавни организации, по този начин и за всевъзможни по мярка компании.

Вторият съперник, позволен до финала, " Тол България ", включва единствено български компании. Водещ участник в консорциума е " Телелинк ", а сътрудници са " Сирма груп " и " Сиенсис ". " Телелинк " е учредена от Спас Русев и Любомир Минчев, като по-късно вторият откупи каузи на Русев. В телеком бранша се приказва за непосредственост на компанията с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, само че официална връзка няма. Бизнесът на трите компании в обединяването е доста по-малък от този на австрийската Kapsch. За 2016 година общите им доходи са под 70 млн. евро.

Иначе от търга на равнище механически предложения бяха отстранени чешката " Толлнет ", " Контракс " (която участваше в консорциум с унгарската I-Cell), обединяването " Телетол " (БТК, " Нованор " и Icom) и " Сиела " на Веселин Тодоров.
Кого визира

Тол-системата ще засегне камионите и рейсовете, само че не и леките коли, които ще употребяват електронни винетки, които ще са с закрепени цени, каквито са и сега. Тежкотоварните транспортни средства ще се таксуват на база изминати километри. Цената на километър обаче към този момент не е ясна, защото ще бъде избрана с разпореждане на държавното управление. Системата ще обхване до 80% от републиканските пътища, или към 16 хиляди км.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР