Според украинското министерство на отбраната радиокомуникация между руски военни на

...
Според украинското министерство на отбраната радиокомуникация между руски военни на
Коментари Харесай

Украйна: Трети убит висш руски офицер, тежки загуби

Според украинското министерство на защитата радиокомуникация сред съветски военни на бойното поле демонстрира, че в сраженията е умрял полковник Андрей Захаров, пълководец на танков полк.

Ако информацията бъде доказана, това ще бъде третият погубен върховен съветски офицер в Украйна. В предходните дни починаха двама генерали, командващи 41-ва войска - генерал-майор Андрей Суховецки и генерал-майор Виталий Герасимов. И двамата са убити в сраженията за втория по величина украински град Харков.

Факт, които учуди западните военни специалисти след началото на нашествието в Украйна, е че съветските военни употребяват некриптирана връзка. Въпреки че рядко се загатват съответни имена и идентификационни номера на военни елементи, и, че същинските названия на местности и градове се заменят с кодови изречения, и, че честотите на радиопредаване се трансформират постоянно, всеки с радиостанция може да подслуша връзките на съветската войска. Изглежда, че информационното ѝ съоръжение малко се разграничава от това, употребявано по времето на Съюз на съветските социалистически републики.

От украинското министерство на защитата настояват, че военната колона на полковник Захаров е понесла тежки загуби, като най-малко един танк е бил изцяло погубен. Самият Захаров, както и двамата починали генерали, е умел деец. През 2016 година той получава медал за смелост персонално от съветския президент Владимир Путин.

Вадим Денисенко, консултант на украинското министерство на вътрешните работи, уточни, че украинските сили са съумели да спрат офанзивата и в Ирпен и са контраатакували в четвъртък сутринта, като сега водят сражения.

„ Нощта беше много сложна, само че като цяло можем да кажем, че украинската войска контраатакува наоколо до Киев”, сподели Денисенко. „ Все още нямаме подробна информация. Съобщава се и за сражения югозападно от Киев, като хората на Путин не престават напъните си да обкръжат града”.

Според анализатори от Института за проучване на войната в Лондон това значи, че съветската интервенция за завладяването на украинската столица към този момент е почнала.

Британски медии оповестяват, че във военния конвои, сниман да се движи към Киев, преди да попадне в украинска засада, е имало и ракетна установка с термобарични бойни глави – разрушително оръжие, което изпепелява всичко в радиус от 200 до 500 метра, според от модела, особено създадено за офанзиви против полеви бункери. Употребата му в градски условия би имала ужасяващи последици.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи през днешния ден, че градът е трансфорат в цитадела, като към 2 милиона души - половината от жителите му са го напуснали.

„ Всяка улица, всяка къща се укрепва, териториалната защита се сплотява. Дори хора, които през живота си не са възнамерявали да вършат това, в този момент са в униформи с картечници в ръце”, сподели той в телевизионна изява.

Властите предизвестяват цивилните жители да не се отклоняват отвън покрайнините на Киев, тъй като единствено на няколко километра от града са видяни съветски военни транспортни средства.

Украинските военни предоставиха настояват, че интервенцията на съветската войска за заграждане на Киев е била „ възпряна”, отблъснати са и офанзивите против градовете Николаев, на североизток и Вознесенск, на северозапад.

На юг, обсадата на Мариупол от съветската войска продължава, само че градът към момента е в украински ръце. Пак съгласно непотвърдена по независи път информация, през последните 48 часа украински изтребители и ракетни подразделения са унищожили четири съветски щурмови самолета Су-25 и два съветски хеликоптера в региона.

Украинското министерство на защитата твърди, че първите две седмици от нашествието в страната съветската войска изгубила към 12 000 военнослужещи, както и 335 танка, 1 100 бронетранспортьора, 500 военни транспортни средства, 81 хеликоптера и 49 самолета.

Русия призна, че има загуби, само че разгласява данни за тях единствено един път, в първата седмица от войната в Украйна.

Според американското военно разузнаване за две седмици бойни дейности съветската войска е дала сред 2 и 4 хиляди убити бойци. Тоест информацията от украинските управляващи несъмнено е пресилена.

По данни на Организация на обединените нации минимум 549 цивилни са убити в Украйна от началото на съветската инвазия на 24 февруари. 957 са ранените мирни жители до момента. Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида обаче акцентира, че това са единствено доказани жертви, като действителният брой на починалите и потърпевшите евентуално е доста по-голям.

„ Получаването на информация от места, където се водят интензивни военни дейности, е забавено и доста отчети към момента чакат потвърждение”, показват от Организация на обединените нации. Тези числа би трябвало да бъдат доказани в допълнение и не са включени в горната статистика”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР