Според тях природният продукт е бъкан с отрови заради масовото

...
Според тях природният продукт е бъкан с отрови заради масовото
Коментари Харесай

Производители Алармират: Отровен Мед Заля Пазара В България!

Според тях естественият артикул е бъкан с токсини поради всеобщото отнасяне с хербициди на земеделските култури против бурени.

За жал, няма по какъв начин да познаете дали медът в буркана е първокласен, или съдържа нездравословни субстанции, предизвестяват експертите. Вредният артикул обаче нито на външен тип, нито на цвят и даже на усет не демонстрира дали съдържа нездравословни субстанции. За да се разбере дали естественият артикул е с положително качество и дава отговор на критериите, би трябвало да мине през проучване, написа Блиц. Това може да се направи само при предпочитание на производителя. В централната лаборатория към Агенцията за сигурност на храните се вършат такива, само че пострадалите се постанова да платят от личния си джоб, с цел да се откри дали в медът е токсичен с хербицид.

Следят се общо към 10 индикатора като усет, цвят, полен, захароза, водно наличие. Тъй като проучванията са скъпи, а за всеки антибиотик се дава по 100 лева, множеството пчелари не си го разрешават и по тази причина изследват меда си единствено когато е за експорт, а за вътрешния пазар въобще не си вършат труда. Тъкмо това е повода пазарът да е наводнен с токсичен мед. Стопаните са гневни, тъй като никой не ги е уведомявал, че се пръска с токсини, а съгласно Наредбата за запазване на пчелите 3 дни преди отнасяне на аграрни площи би трябвало да бъдат известени и притежателите на кошери наоколо, и кметовете на обитаемото място, даже и на прилежащите села.

„ И предходната, и тая година нямаме уведомителни писма за отнасяне на аграрни земи ”, оплакват се кметове на села с измрели пчели. За всеобщ мор по пчелите от няколко седмици стачкуват пчелари от цялата страна. Те сигнализираха, че са отровени цели стопанства. Пчеларите упорстваха страната да се намеси, тъй като умират хиляди кошери с отровени медоносни. „ Тази пролет е същинска злополука. Измряха съвсем всичките ни пчели ”, оплакват се всеобщо производителите на мед. По закон хората, които използват артикули за растителна отбрана, са длъжни да уведомят отглеждащите пчели в същия регион. Глобите за липса на информация са от 1800 до-2400 лева за физическо лице и от 2400 до 3600 лева за юридическо лице съгласно Закона за растителна отбрана. В същото време БАБХ изрично отхвърля, че отравянето на пчелите може да е станало с ГМО, защото то не се отглежда в България. Забраната за сходно нарушаване е 1 милион лв..
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР