Според Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов по-добре е

...
Според Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов по-добре е
Коментари Харесай

Убедени, че този парламент няма смисъл, ИТН затвориха кръга от консултации при Радев

Според Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов по-добре е да се отиде на предварителни избори
" ИТН " бяха третата опозиционна групировка и последната парламентарна група, с която президентът постави точка на консултациите с политическите сили от 49-ото Народно заседание.
 
Румен Радев също означи, че с Има Такъв Народ завършва цикълът от съвещания, като сподели, че са " най-малката партия като брой, само че не и като качество ". Виждате ли нова политическа настройка, в границите на този парламент, която да даде стабилно ръководство, попита ги президентът Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов. Държавният глава попита и:

" Вие сте съвсем всеки ден в българския парламент. Как виждате остатъчния политически запас в 49-ото Народно заседание, задоволителен ли за сформиране на ново ръководство, по какъв начин виждате да се случи. Имате ли формула, която да предложите ". 

На въпроса отговори ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов. " В този парламент, съгласно нас, няма никакъв смисъл и най-добре е да се отиде на предварителни избори ", безапелационен бе той. И добави:

" Да следим договарянията сред сегашните несглобкаджийски сътрудници е мощно казано, тъй като те се организират зад някакви затворени порти, публицистите са долу на жълтите павета. Така че ние няма по какъв начин и да ги следим. Това не са открити и почтени договаряния, както се декларира от " Продължаваме промяната ". Това е някакъв подмолен пазарлък на тематика постове, пари и регулатори, което е непоносимо, тъй като регулаторите би трябвало да бъдат самостоятелни.

Когато две политически сили си ги разделят, това непосредствено значи, че те са подчинени на тези политически сили, и хората, които бъдат поставени там, ще вардят политиците, които са ги избрали. Така че, следим гнусотията, която се случва, не следим самите договаряния, защото ние по този начин или другояче не сме в тях ".

Според Йорданов този парламент е бил привършен сега на съставянето на държавно управление сред две политически обединения с поддръжка на трета, " които излъгаха гласоподавателите си ".

Самото забременяване на това ръководство беше порочно и още тогава Народното събрание изчерпа наличието си, счита депутатът от Има Такъв Народ. По думите му резултатът сме видели девет месеца по-късно - няма закон, който да не е изменен четири или пет пъти, едни " извънредно нездравословни промени в Конституцията ".

" Част от измененията бяха направени просто тъй като сте Вие. Те не разсъждават за цената на президентската институция, а разсъждават с хора - къде е мой човек, къде не е ", сподели още Йорданов. Според него това е много късогледо, тъй като в един миг " политическата въртележка " се сменя и тогава хора, приели мракобесни закони, могат да получат същото от личните си закони. Но за това би трябвало някаква политическа мисъл, която липсва, добави Йорданов, представен от Българска телеграфна агенция. 

В този парламент, съгласно нас, няма никакъв смисъл и най-добре е да се отиде на предварителни избори. Ние имаме визия по какъв начин би трябвало да се ръководи България, означи Йорданов. Той добави, че са заявявали, че за тях верният метод е експертно държавно управление с необятна парламентарна поддръжка.

" И партиите си носят отговорността за специалистите, които са показали, като това експертно държавно управление в действителност би трябвало да има стратегия по браншове и написана, в това число като стъпки във времето. А не общи приказки - ще се борим с корупцията, ще вършим правосъдна промяна, не знаейки по какъв начин ".  

Но тази формула би могла да се осъществя в един идващ парламент, счита ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ. Според него би трябвало да минем през избори, тъй като най-малкото политическите партии, които сега са в Народното събрание, ще имат друга тежест. " ПП-ДБ няма да имат толкоз представители в Народното събрание, ние ще имаме повече, други политически партии също. Така тежестта на самите партии ще е друга и в случай че има разсъдък в партиите, може да се върви в тази посока ", счита той.

След като закритата част от консултациите при президента завърши, Йорданов повтори казаното вътре и пред публицистите пред постройката на " Дондуков " 2. Попитан за бъдещето на страната, в случай че " сглобката се сглоби още веднъж ", Йорданов изброи: повишение цените на тока, на горивата, партийно преодоляване на самостоятелните регулатори. " И по-късно, когато се разпаднат, ще би трябвало да оправяме една извънредно затънала страна, която и сега е затънала ", счита Йорданов.

Според него Асен Василев лъже за финансите. По думите на Тошко Йорданов без значение какво споделя финансовото министерство, или Денков за мигрантите, това са истини, които виждат всички български жители.

За консултациите пък Ивайло Вълчев посочи, че двете страни са били заинтригувани да чуят разбора на другата страна за това какво се случва сега в политическия живот, какви са отраженията на това какво се случва в страната, какви са отраженията за България отвън границата на страната, по какъв начин вероятно гледа Европа на това, което се случва.

Той добави, че са имали опция да обсъдят много тематики и са си говорили за доста благоприятни условия за процедурата за предоставяне на мандати. Всичко е в ръцете на президента, в ръцете на тези, от които чакаме да дадат отговор, сподели още Вълчев.

И през уикенда Йорданов стартира тезата за експертно държавно управление, излъчено с необятна парламентарна поддръжка, което същина е смяна в позицията им за избори в този момент и незабавно. Лидерът на ПГ на Има Такъв Народ призна, че най-близо до тях са ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че по патриотичната тематика пък са си близки с " Възраждане " и Българска социалистическа партия, стана ясно от негово изявление по .

Все отново прогнозата на Има Такъв Народ и преди днешната среща с президента е, че ротация ще има, тъй като ПП-ДБ ще одобряват всички претенции на ГЕРБ, с цел да няма избори. Същата теза изрази по-рано през днешния ден на консултациите и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. Единствено лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упорства, че ротацията ще пропадне, защото, по думите ѝ, ПП-ДБ не излъчвали убеденост, че договарянията вървят добре, а пък от ГЕРБ поискали още време.

Така въпросителната остава - дали днешният ден е бил задоволителен като спомагателен времеви бонус, с цел да се договорят първите две парламентарни групи за подписването на общ документ и за състава на държавното управление, в случай че още на следващия ден президентът връчи мандата на Мария Габриел.

Номинираната за министър председател от ГЕРБ доскорошен вицепремиер би трябвало да получи досието от президента и в седемдневен период да я върне със лист на министрите или пък празна.

До този миг Румен Радев не е споделил обществено по кое време има намерение да пристъпи към връчване на първия мандат. Той очакваше да получи изясненост по време на вчерашните съвещания с ГЕРБ, само че от партията само оповестиха, че им би трябвало още време. Това може и да значи, че Радев е податлив да изчака още няколко дни, с цел да могат да двършат диалозите си с ПП-ДБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР