Според световни изследвания, до 2040 година близо половината от индустрията

...
Според световни изследвания, до 2040 година близо половината от индустрията
Коментари Харесай

Чавдар Руменин: Роботите идват, за да дадат на хората повече свобода

Според международни проучвания, до 2040 година близо половината от промишлеността ще бъде роботизирана. Роботите ще навлязат и в бита и по този начин ще освободят повече персонално време на хората за просвета, просвета, изкуство, спорт или творчество. България няма да изостане от тази наклонност, твърдят учените от Института по роботика на Българска академия на науките, които демонстрираха свои разработки. 
Акад. Чавдар Руменин, началник на Института по роботика, предвижда, че в българската промишленост роботизацията ще навлезе всеобщо и още в идващите години ще анулира хората в тежките браншове:
" С най-бързи темпове роботиката ще се развива в машиностроенето и леярската промишленост, там, където трудът е рисков и се постанова неподходящ за хората труд. "
В доста от дейностите в туристическия отрасъл роботите могат да се окажат незаменими и няма да има нужда от импорт на работна мощ извън, уточни още Руменин. 
Иван Спасов от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в гр. Правец показа някои от моделите:

" Това са хуманоидни роботи. В момента ги използваме, с цел да оказваме помощ на деца със специфични потребности в тяхното образование и тяхното социализиране, да им оказваме помощ с разбирането на света, както и за разбирането на хората към тях. " Когато детето види, че роботът прави нещо, то стартира да го имитира и по този начин развива двигателните си качества, дава образец Иван. С роботчетата се изнасят уроци и ги употребяват в детски центрове. 
Стефан Спиров от Природо-математическата гимназия в Благоевград има другарска визия за роботите и не счита, че заплашват хората:

" Те са нещо като дребни същински хора. Могат умерено да бъдат като теб и да поддържат връзка с теб. Просто би трябвало да се напишат избрани команди - роботът може да играе баскетбол, да играе футбол, може да подвига неща... " Със сигурност ще има специалности, в които роботите няма да могат да навляват, убедене е Стефан, който добавя, че сигурно робот няма да може да направи робот. 
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР