Според Световната здравна организация ограничаването на социалните контакти е една

Според Световната здравна организация ограничаването на социалните контакти е една ...

Бездомните животни по време на карантина.


Според Световната здравна организация ограничаването на социалните контакти е една от най-успешните мерки срещу разпространението на COVID-19. Точно това правим всички.

Но в тези тежки моменти има животни, които се нуждаят от нас повече от всякога. Това са хилядите бездомни животни по света, които разчитат на хората, за да могат да преживяват. А когато хората все по-малко излизат по улиците, има все по-гладни животинки. Да видим как в някои държави се грижат за бездомните животни по време на карантина.

Котките на Мадрид

След Италия, Испания е втората най-засегната от COVID-19 европейска държава. Поради бързо растящата бройка на заболелите, се наложи затваряне на големите паркове. Най-засегнат от коронавируса е Мадрид. В парковете на града обаче живеят стотици котки.

View this post on Instagram
A post shared by Gema Rodriguez Lopez (@gemiskat) on Mar 21, 2020 at 10:45am PDT

Според защитниците на животните, котките за застрашени да умрат от глад, затова правителството взе мерки да отваря двата най-големи градски парка - Ретиро и Хуан Карлос Първи, за около час на ден, за да могат котките да бъдат нахранени.

Двата парка ще бъдат отворени три дни през седмицата от 9 до 10 ч. сутринта, а доброволците от Асоциацията на приятелите на котките от Ретиро ще се погрижат за около 400 от котетата на Мадрид.

Елените и кошути на Нара

В градските паркове на японския град Нара живеят доста елени и кошути. Те често са хранени от многобройните туристи, които ги глезят със солени бисквити.

View this post on Instagram
A post shared by Ilyana Guzman (@ilyguz) on Dec 28, 2019 at 5:04am PST

Световната пандемия от коронавирус наложи на редица държави мерки за ограничаване на струпването на много хора на едно място, което пък доведе до по-голяма самостоятелност за елените в Нара. За щастие уредниците на парковете няма да ги оставят гладни, но със сигурност животните известно време ще получават много по-малко бисквитки.

Маймуните на Ломбури

Заради отсъствието на туристи в тайландската провинция Ломбури, маймуните страдат от липсата на вниманието, с което там са свикнали по принцип. Но страдат и заради храната, от която са лишени. 

Животинките са свикнали да си хапват редовно, именно заради постоянното присъствие на многобройните туристи в района. В момента обаче те обикалят улиците в търсене на храна.

Добрата новина е, че от няколко дни местните жители събират плодове и зеленчуци, за да изхранят гладните маймуни.

Ние в България маймуни може и да нямаме, но нека не забравяме, че имаме много бездомни кучета и котки, и точно в тези тежки времена те се нуждаят от нас, хората, повече от всякога.

Източник: lifestyle.bg