Според Световната здравна организация изкуствените подсладители, използвани за заместване на

...
Според Световната здравна организация изкуствените подсладители, използвани за заместване на
Коментари Харесай

СЗО: Изкуствените подсладители могат да имат сериозни последици за здравето

Според Световната здравна организация изкуствените подсладители , употребявани за заменяне на захарта в огромна част от продуктите, не оказват помощ за понижаване на тежестта и могат да имат съществени последствия за здравето, съобщи Агенция Франс Прес.

Здравната организация на Организация на обединените нации разгласява в понеделник нови насоки, в които поучава да не се употребяват така наречен незахарни подсладители , или НЗП.
Систематичен обзор на наличните доказателства " демонстрира, че използването на НСП не носи дълготрайни изгоди за понижаване на телесните мазнини при възрастни или деца ", се споделя в изказване на СЗО.

Освен това резултатите от прегледа " допускат, че може да има евентуални нежелани резултати от дълготрайната приложимост, като да вземем за пример нараснал риск от диабет вид 2 , сърдечносъдови болести и смъртност при възрастни ".

Подсладители се употребяват от милиони хора всеки ден в артикули като диетични газирани питиета или за подслаждане на кафе, частично като метод да се избегне увеличението на тежестта от захарта - само че какъв брой здравословни са тези заместители от дълго време е предмет на разногласия.

Директорът на СЗО по въпросите на храненето и сигурността на храните Франческо Бранка акцентира, че заместването на елементарната захар с изкуствени подсладители " не оказва помощ за контрола на тежестта в дълготраен проект ".

" Хората би трябвало да обмислят други способи за понижаване на приема на свободни захари , като да вземем за пример изразходване на храни с естествено срещащи се захари, като плодове, или неподсладени храни и питиета ", сподели той в изказване. " НСЗ не са съществени хранителни фактори и нямат хранителна стойност. Хората би трябвало да понижат напълно сладкото в храната, като стартират от ранна възраст, с цел да подобрят здравето си. "

СЗО съобщи, че новата ѝ рекомендация се отнася за всички, като се изключи лицата с към този момент действителен диабет. И тя включва всички синтетични и естествени или модифицирани подсладители , които не са класифицирани като захари, намиращи се в създадените храни и питиета или продавани независимо, с цел да бъдат добавяни към продуктите от потребителите.

Сред най-широко употребяваните подсладители са ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевията.

БГНЕС напомня, че през април голямо по мащабите си изследване уточни тревожни данни за връзката сред потреблението на изкуствени подсладители, изключително аспартам и ацесулфам-К, и рак. Проучването откри 13% по-висок риск от рак като цяло, с най-висока възможност от развиване на рак на гърдата и стомашни типове рак при хора, консумиращи огромни количества изкуствени подсладители.

Световният пазар на изкуствени подсладители се прави оценка на 22,2 милиарда $ годишно, и нараства, което е нарастване с съвсем три милиарда $ единствено за последните 2 години. Проучване от 2017 година откри, че 41,4% от възрастните в Съединени американски щати и 25,1% от децата употребяват изкуствени подсладители, вложени в необятен набор търговски артикули.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР