Според статистиката от началото на 2017 година до 1 декември

...
Според статистиката от началото на 2017 година до 1 декември
Коментари Харесай

Всеки месец 86 майки изоставят децата си

Според статистиката от началото на 2017 година до 1 декември в страната са изоставени 950 деца, което е почти същият брой по отношение на 2016 година

Практиката на обществените служащи демонстрира, че най-честите аргументи майките да изоставят децата си са неналичието на пари или нежеланието да се грижат за тях.

„ Имахме случай, в който момиче на 17 години от относително заможно семейство, което й беше сложило ултиматум – или да изостави бебето си, или да напусне дома си ", описаха обществени чиновници, представени от "Монитор ".

Те оказали на момичето психическа поддръжка и му обезпечили краткотраен заслон в звено „ Майка и бебе “.

През предходната година обществените са избавили от занемаряване 2057 българчета. Това са случаите, при които чиновниците от отдел „ Закрила на детето “ насочват майките към разнообразни обществени услуги като предпазени жилища, звена „ Майка и бебе “ и дневни центрове. Там дамите получават покрив, храна и облекла. В случай, че избавените от занемаряване деца са във възраст за посещаване на ясла и градина, то обществените подкрепят настаняването му в съответното заведение.

„ На майката оказваме помощ да си откри работа, с цел да може да се подкрепи акомодацията й в естествена среда “, настояват обществени служащи.

От Агенцията регистрират, че с всяка минала година броят на сполучливите случаи на предварителна защита от занемаряване нараства. През 2012 година обществените са работили с 4332 дами, искащи да оставят децата си на грижите на страната. При половината от тях предварителната защита не е проработила и те са изоставили рожбите си.

Същевременно за 11-те месеца на 2017 година специалистите са съумели да реинтегрират 595 деца при родните им майки или баби. За съпоставяне - през 2012 година броят им е бил към 300.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР