Според социолозите избирателната активност на евровота ще е близка до

...
Според социолозите избирателната активност на евровота ще е близка до
Коментари Харесай

Две агенции отчитат лек превес на ГЕРБ пред БСП на евровота

Според социолозите изборната интензивност на евровота ще е близка до тази от предходните избори за Екологичен потенциал - към 2 млн. души

© Юлия Лазарова
Прогнозата на " Маркет Линкс "

Увеличаване

Прогнозата на " Маркет Линкс "

Преглед на оригинала Смаляване

Прогнозата на " Тренд "

Увеличаване

Прогнозата на " Тренд "

Преглед на оригинала Смаляване
За проучванията

Проучването на " Маркет линкс " национално-представително и е осъществено взаимно с bTV. Направено е по метода на директното персонално изявление измежду 1024 лица в интервала 11-19 май.

Проучването на " Тренд " е национално представително по поръчка на в. " 24 часа ". То е осъществено в интервала 11-17 май 2019 година посредством извършени 1007 ефикасни изявленията с жители над 18-годишна възраст. Размерът на статистическата неточност е 3.1% при 50 процентни дялове.
Две социологически организации - " Маркет линкс " и " Тренд ", дават минимална преднина на ГЕРБ пред главния й конкурент Българска социалистическа партия три дни преди изборите за Европейски парламент на 26 май. Шанс да завоюват места в новия Европейски парламент имат сред 3 и 5 партии, сочат резултатите от допитванията им.

Според изследването на организация " Маркет линкс ", извършено в интервала 11-19 май измежду 1024 лица по поръчка на bTV, разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е към два % - за ГЕРБ биха дали своят вот 29.6%, а за Българска социалистическа партия - 27.5% от решилите да упражнят правото си на избор. Според шефа на организацията Добромир Живков повода за обръщането на наклонността от средата на този месец, когато преднина имаше Българска социалистическа партия, е по-активната акция на ГЕРБ и включването в нея на премиера Бойко Борисов. " Когато министър председателят излезе и покаже, че нещата са под надзор, българските жители се успокояват ", съобщи той в утринния блок на bTV " Тази заран ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Данните на Изследователски център " Тренд " също сочат минимална преднина за ръководещата партия, само че от един % - за ГЕРБ биха дали своят вот 31.5%, а поддръжката за Българска социалистическа партия е 30.4% от решилите да гласоподават. Проучването на " Тренд " е направено в интервала 11-17 май по поръчка на в. " 24 " часа.

Между 3 и 5 партии с късмет за евродепутати

Резултатите на " Маркет линкс " сочат, че сигурно четири партии минават изборния предел от 5.88% за влизане в Европейския парламент. Освен ГЕРБ и Българска социалистическа партия, евродепутати ще имат още Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация (виж графиката). Движението е на трето място по поддръжка с 6.9%, а групировката на Красимир Каракачанов е на ръба с 5.7%.

Според Добромир Живков с късмет да завоюва евродепутатски мандат е и обединяването " Демократична България ", което има 4.7%. Коалицията на Веселин Марешки " Воля - Българските родолюбци " има поддръжката на 2.9% от гласоподавателите.

Данните на " Тренд " сочат, че три партии - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи сигурно ще имат свои представители в Екологичен потенциал, а четвъртата - Вътрешна македонска революционна организация е на ръба с 5.8%. Според " Тренд " обединението " Воля - Българските родолюбци " пък е съумяла да повиши резултата си по време на акцията и има поддръжката на 4.8% от гласоподавателите, до момента в който " Демократична България " зад тях с 4.2% (виж графиката). По-надолу в подреждането е обединяването към АБВ, което се явява с името на обединението, с което Българска социалистическа партия участваше на поредност от предходни избори - " Коалиция за България, а след тях са " Атака ", " Патриоти за Валери Симеонов " и " Възраждане ".

От " Тренд " прецизират, че значително разпределението на мандатите ще зависи от това дали Вътрешна македонска революционна организация ще премине бариерата за влизане в Европейския парламент, както и от изборната интензивност.

Сравнително ниска изборна интензивност

Очакванията на " Тренд " са, че интензивността на вота ще бъде сред 2 - 2.5 млн. души.
Около 30% от гласоподавателите са показали, че ще употребяват правото си да гласоподават преференциално за избран претендент от листата, а 39 на 100 декларират, че няма да посочат желанията си. 16 на 100 от всички гласоподаватели към момента не са решили за кого ще гласоподават.

При " Маркет линкс " пък 41% заявяват, че ще гласоподават. Социолозите прецизират обаче, че това са настройките на жителите, до момента в който действителното държание в изборния ден всекидневно е по- друго. Очакванията им са за
изборна интензивност, близка до тази от предходните избори за Европейски парламент - над 35%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР