Според социологическо проучване, проведено от Македонския център за международно сътрудничество,

...
Според социологическо проучване, проведено от Македонския център за международно сътрудничество,
Коментари Харесай

Допитване: 41,5% от македонците ще гласуват „за“ на референдума, 35,1% - против

Според социологическо изследване, извършено от Македонския център за интернационално съдействие, на идния референдум с въпрос „ Съгласни ли сте за участие в Европейски Съюз и НАТО и приемане на Договора сред Република Македония и Република Гърция? ", 41,5% от допитаните ще гласоподават със „ за ", до момента в който 35,1% ще гласоподават „ срещу ", 12,4% няма да гласоподават, до момента в който 9,2% не са решили, а 1,9% са отказали да отговорят, предават „ Телма " и Агенция " Фокус ".

Така, съгласно допитването, 66,4% от допитаните ще гласоподават, до момента в който 19,8% ще се причислят към самодейността за протест, 11,9% към момента нямат мнение, а 1,9% са отказали да отговорят.

Анализът на етническа основа демонстрира безапелационна поддръжка от албанците и надалеч по-малка от македонците. 45,2% от етническите македонци са срещу, 27,4% от тях са „ за ", а останалите не знаят или няма да гласоподават. При етническите албанци 88% поддържат и единствено 2,2% са срещу. Според възрастовата конструкция 48,2% от младежите ще гласоподават „ за ", а с възрастта поддръжката понижава до 34,1%. Подобна наклонност демонстрира равнището на обучение - гласоподавателите с висше обучение са главните поддръжници.

За 48,3% от респондентите, въпросът на референдума е явен и понятен, до момента в който 44,8% са на противоположното мнение. Същевременно поддръжката за участието в Европейски Съюз и НАТО е безспорна, надлежно с 80,2% и 79,6%.

Проучването е извършено по телефона измежду 1026 респонденти за интервала от 24 юли до 1 август. Възможната статистическа неточност възлиза на 3,1%
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР