Според социалния министър Георги Гьоков няма нужда от промени в

...
Според социалния министър Георги Гьоков няма нужда от промени в
Коментари Харесай

Какви са условията за пенсиониране на учителите

Според обществения министър Георги Гьоков няма потребност от промени в законодателството, свързани с в допълнение понижаване на учителския застрахователен стаж, необходим за пенсиониране. Това излиза наяве от негов отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Деница Сачева.

Според Сачева група педагогичен експерти, които по разнообразни аргументи са минали на непедагогическа служба като заместник-директор по административно стопанска част, библиотекар в учебното заведение и други, не могат да употребяват Учителския пенсионен фонд, защото не им доближава избрания по закона училищен стаж.

Лицата, обезпечени в Учителския пенсионен фонд, имат опция за ранно пенсиониране с право на срочна учителска пенсия за стаж и възраст, както и други по-благоприятни условия за пенсиониране спрямо общите условия. Учителите получават право на пенсия при навършена възраст от 58 години и 10 месеца за дамите и 61 години и 5 месеца за мъжете, като учителският стаж би трябвало да бъде 25 години и 8 месеца за дамите и 30 години и 8 месеца за мъжете.

На тези лица се изплаща срочна пенсия за ранно пенсиониране от Учителския пенсионен фонд в размер, избран по реда, по който се пресмятат всички останали пенсии за стаж и възраст и понижен с 0,1 на 100 за всеки месец недостигащ на лицето да навърши нужната възраст за пенсия.. след навършване на тази възраст пенсията се изплаща в цялостен размер.

Напускане на работа след добито право на пенсия

На учителите, които са избрали ранното пенсиониране, с изключение на пенсия се изплаща и добавка от Учителския фонд в размер на 0,33 на 100 от пенсията за всеки месец, за който имат осигурителна вноска след навършване на възрастта за приемане на срочна, понижена пенсия, прецизира министър Гьоков.
 istock istock
Той обръща внимание, че изискванията за пенсиониране на учителите са доста по-благоприятни спрямо тези за останалите работещи трета категория труд.

И дава за съпоставяне, че през 2022 година изискванията за пенсиониране по член 68, алинея 1 и 2 от КСО са навършени 61 години и 10 месеца  за дамите и 64 години и 5 месеца за мъжете, до момента в който за учителите е 3 години преди навършване на тази възраст. Изискването за застрахователен стаж м общия случай е 36 години и 2 месеца за дамите и 39 години и 2 месеца за мъжете, до момента в който за учителите – 25 години и 8 месеца за дамите и 30 години и 8 месеца за мъжете.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР