Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана

...
Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана
Коментари Харесай

Бисер Петков: Отпадането на тавана на всички пенсии е въпрос на справедливост

Според обществения министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има освен финансова страна, само че е въпрос и на правдивост. Петков разяснява предложение на пенсионерските организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а освен на новоотпуснатите, което ще се преглежда на следващия ден в обществената комисия.

В отговор на въпрос допустимо ли е отпадането на тавана за всички пенссии, министър Петков сподели, че всичко е допустимо, въпросът е дали това би било заслужено и добре признато от обществото, тъй като действителните размери на някои от пенсиите, които са лимитирани от таван, е много висок. Друг е въпросът до каква степен обществото ще одобри, че тези пенсии са заслужено изчислени, добави още Бисер Петков. Той акцентира, че за времето преди 1997 година няма указател на обезпечените и не е загадка, че съществуват и опити за машинация посредством показване на погрешни документи.

Министърът напомни, че в КСО е записано, че таванът пада за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 година и се резервира, или по-скоро се покачва, равнището за отпуснатите до края на тази година. Това е норма, която беше призната през 2015 година и следва да влезе в действие при започване на 2019 година.

За старите таванът ще се усили от 910 на 1040 лв.. За новоотпуснатите от 2019 година няма да има таван.

Министърът акцентира, че ще взе участие в полемиката на следващия ден, само че на този стадий плануваното е това, което е заложено в Кодекса за обществено обезпечаване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР