Според скорошно проучване, проведено в Харвард, много от служителите в

Според скорошно проучване, проведено в Харвард, много от служителите в ...

А вие знаете ли каква е заплатата на шефа ви?.Според скорошно проучване, проведено в Харвард, много от служителите в големи и средни корпорации нямат ни най-малка представа каква заплата взимат колегите и шефът им. В повечето случаи колегите печелят повече, от колкото другите предполагат, а това действа наистина демотивиращо. От друга страна, резултатите показали, че в общия случай възнаграждението на мениджърите е повече от предполагаемата цифра, което пък било мотивация за по-добра и усилена работа според експертите. В крайна сметка, повечето хора нямат представа дали трудът им е платен справедливо и защо някои хора се компенсират повече от други.

И ако резултатите от изследването ви се струват твърде „сухи”, то продължението е доста по-интересно. През последвалата година учените са анализирали и данните на проучваните фирми, активността на служителите, анкетирани по-рано, дейностите им на електронната поща и продажбите.

И така, онези, които са установили, че мениджърът им получава 10% повече от предполагаемото от тях, са прекарали 1,5% повече часове в офиса, изпратили са 1,3% повече имейли и са продали 1,1% повече. От друга страна, служителите, които са установили, че са по-ниско платени от своите колеги, са прекарали 9,4% време по-малко в офиса, изпращали са 4,3% по-малко имейли и продажбите им са спаднали с 6%.

По всичко личи, че служителите, които откриват, че са на долната граница на работната заплата, са по-склонни да започнат да търсят ново работно място. Изводът, до който са стигнали учените, е, че не е нужно да разкривате цифри за всеки един човек в компанията, но всички фирми имат нужда от по-прозрачна система, в която хората да са наясно какви са бонусите за добре свършена работа.

 

Редактор: Елица Христова

Източник: expert.bg