Според синдикатите злоупотребата със сумарното изчисляване на работното време се

...
Според синдикатите злоупотребата със сумарното изчисляване на работното време се
Коментари Харесай

Работи ли българинът извънредно без заплащане?

Според синдикатите злоупотребата със сумарното пресмятане на работното време се трансформира в всеобща процедура, при която се удължава работното време на българина, без да му се заплаща. Това сподели вицепрезидентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България - Пламен Нанков.
По думите му, всеобщата корист става при правенето на два работни графика - автентичен и формален. "На шестия месец действителният график изчезва и се демонстрира формалният, съгласно който на служащия не му се поставя никакво обезщетение за ексклузивен труд ", изясни синдикалистът.
Той сподели също, че над 50 на 100 от констатациите на Инспекцията по труда са свързани точно с посоченото ощетяване. Затова от двата синдиката - КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа ", са инициирали подписка, която ще събират до Нова година и ще дават на законодателите.
Чрез нея се упорства за смяна на сегашния режим на пресмятане на сумираното работно време, както и установяване на производствата и икономическите действия, в които сумарното пресмятане е използвано. "Ние твърдим, че има доста стопански действия, в които няма потребност от това ", сподели още Нанков.
Той изброи още няколко съответни синдикални претенции, измежду които обвързването на изключителния и нощен труд с минималната работна заплата, нарастване на заплащането на изключителния труд на 75 % в почивни дни, както и работата в празнични дни да бъде 100 % като обезщетителен режим.
При стартирането на подписката в Кърджали локалният синдикален водач Иванка Караколева сподели, че съвсем всички компании в региона са на сумарно пресмятане на работното време и въпросът в района е сериозен проблем.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР