Според синдиката, който беше призовал за 24-часова стачка заедно с

...
Според синдиката, който беше призовал за 24-часова стачка заедно с
Коментари Харесай

Журналисти във френското обществено радио стачкуват

Според синдиката, който беше призовал за 24-часова стачка дружно с всички огромни френски синдикати, в главното френско публично радио „ Франс Ентер ” (France Inter) не е имало никакво утринно предаване, откакто близо  90% от публицистите му са спрели работа.

Работещите в организацията на френските публични радиостанции „ Радио Франс ” всеобщо последваха апела на синдикатите за стачка в символ на митинг против нов проект за икономии, предусещащ редуциране на към 300 щатни длъжности. Стачката съществено затрудни работата на публичното радио, съобщи Агенция Франс Прес.

" Поради апел за стачка не сме в положение да излъчим всичките си нормални излъчвания. Моля да ни извините за това ", оповестява общителен глас на честотите на „ Радио Франс ”, на които се излъчваше музика на мястото на нормалната стратегия.

Синдикалната група на Националния профсъюз на публицистите (НСЖ) в „ Радио Франс ” съобщи, че в стачката са се присъединили над три четвърти от чиновниците. Сутрешните излъчвания на „ Франс Енфо ” и на 44-те локални публични радиостанции са били мощно затруднени.

Протестът е против проект за икономии на 60 млн. евро до 2022 година, който се пробва да компенсира понижената държавна вноска, като се регистрира спад   от 20 млн. евр о за четири години. Планът планува редуциране на 270 щатни длъжности, в случай че чиновниците се откажат от част от платения си отпуск, или 390 щатни длъжности, в случай че няма съглашение със синдикатите.-->

Синдикатите се опират на отчет на самостоятелна компания, съгласно който нарастването на разноските за личния състав през идващите години е надценено с 8,7 млн. евро, което би разрешило опазване на 118 щатни длъжности от плануваните за редуциране. Поводът управлението на „ Радио Франс ” да оспорва отчета е поради " сбъркана методология ".

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР