Според резултатите от Анкетата за кредитната активност на банките през

...
Според резултатите от Анкетата за кредитната активност на банките през
Коментари Харесай

Обемът на ипотеките в страната приближава 11 млрд. лв.

Според резултатите от Анкетата за кредитната интензивност на банките през последните месеци на 2018 година те са стегнали условията за поръчителство и за оптималния период на жилищните заеми, споделят специалистите на централната банка в тримесечния си Икономически обзор.

© Цветелина Белутова Жилищните заеми нарастват с 11.7% на годишна база през май, като по този начин общият им размер в страната доближава 10.98 милиарда лева или близо една пета от всички банкови заеми в страната, демонстрират данните на Българската национална банка (БНБ). Това е десети следващ месец с двуцифрен ритъм на напредък за този сегмент. Според резултатите от Анкетата за кредитната интензивност на банките през последните месеци на 2018 година те са стегнали условията за поръчителство и за оптималния период на жилищните заеми, споделят специалистите на централната банка в тримесечния си Икономически обзор. От друга страна, лихвите не престават да понижават, а нарастването на приходите на семействата, както и удобните вероятности за пазара на жилища и стопанската система като цяло намалява риска от несъстоятелност, излиза наяве от отчета.

Заеми за всички

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Кредитирането в България нараства с малко над 6% на годишна база през май, като по този начин общият размер на поетите заеми надвишава 55.9 милиарда лева Търсенето на средства е очевидно както при компании, по този начин и при семейства.

Според статистиката на Българска народна банка банките са отпуснали на фирмите в страната нови заеми за над 1.5 милиарда лева през последната година, което се равнява на обща сума от 33.4 милиарда лева към края на май. Най-голям принос за нарастването имат новоотпуснатите заеми за над 5 години, като тук растежът идва както от тези в левове, по този начин и от заеми в евро.

Домакинствата пък са поели нови заеми за близо 1.7 милиарда лева от май предходната година, което е нарастване с 8% до общ размер от 22.5 милиарда лева Тук огромен принос имат жилищните заеми, само че потребителските заеми също порастват бързо - с 10.8% на годишна база до 9.56 милиарда лева към края на май. Очакванията на Българска народна банка обаче са потреблението в страната да се забави през идващите месеци, което значи, че темпът на нарастване на потребителските заеми също може да се успокои.

Лошите заеми понижават

Положителна наклонност, която продължава и през май, е понижението на размера на неприятните и преструктурирани заеми в банковата система. Спадът на годишна база е 12.5% или 818 млн. лева до 5.7 милиарда Най-видимо е понижението при фирмените и ипотечните заеми - надлежно 14.2% и 11.5%. Според някои интернационалните институции обаче изчистването на балансите не се случва задоволително бързо. Така да вземем за пример в своите отчети по страни Европейска комисия постоянно показва, че равнището на неприятни заеми в България към момента е прекомерно високо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР