Според регламент на европейските институции, гражданите имат право на инициатива.

...
Според регламент на европейските институции, гражданите имат право на инициатива.
Коментари Харесай

Георги Неделчев: Безусловният базов доход е обратното на социалните помощи

Според правилник на европейските институции, жителите имат право на самодейност. Безусловният базов приход е противоположното на обществените помощи, където има таван. Много хора емигрират в различен страни, с цел да точат обществените системи в тях. С тези помощи се губи мотивация за работа и развиване, губи се тласък да се прави каквото и да било, тъй като ще се промени статута ни, а по този начин губим обществените си помощи. Този базов приход е инвестиция в индивида, който резервира достолепието.
Това изясни в предаването " Честно казано с Люба Кулезич " икономистът Георги Неделчев, който дружно с пиар специалистът Соня Момчилова разясниха концепцията за въвеждане на категоричен базов приход в България.

" На 20 май се подписа европейска гражданска самодейност. Вчера и европейския комисар е дала мнение, че би трябвало да се вземе общо решение за всички страни в Европейски Съюз. Трябва да бъдат събрани 11 хиляди подписа от България, като започваме да ги събираме през септември.

Безусловният базов приход значи, че всеки жител получава абсолютно избрана сума, която е за базовите му потребности – заслон, храна. ", изясни Момчилова.

По думите й в доста страни са извършени редица опити, които потвърждават полезността на този механизъм. Доказано е, че посредством тази политика се покачва мотивацията на хората, интелектуалното им равнище, просветителното равнище и така нататък

" Дойде моментът да помислим за немислимото – да се разпределят парите от националния приход по-справедливо. Трудът на всички да бъде заплатен заслужено. За първи път имаме опция да преразпределим нещата по този начин, че да спре този 30-годишен крах. ", сподели Неделчев.

По думите му е потвърдено, че бедността води до ментални увреждания, а сигурността, която дава базовия приход резервира достолепието на хората и им дава опция да се развиват. Отпада стресът и ужаса, че не можеш да си платиш сметките. Във Финландия е извършен опит. Резултатът е, че хората не стопират да работя, хората стават по-щастливи и по-здрави.

Икономистът показа, че в Испания ще бъде въведен подобен базов приход за част от население. Покрай коронавирус рецесията е станало ясно, че директните помощи към хората са нужни. Дори в Турция са направени такива заплащания непосредствено към хората. Той напомни, че нас финансовия министър Владислав Горанов назова надменно тези ограничения " хеликоптерни пари ".

Неделчев разясни, че особеното с комунистическата концепция е, че това не е преразпределение на богатства. По думите му един от механизмите за обезпечаване на категоричен базов приход е през налозите, различен вид е посредством националната валута.

" Европейски Съюз има голям проблем в това отношение, тъй като Европейската централна банка няма белезите на национална банка. Без да се реши въпросът за производството на еврото, Европейски Съюз няма механизъм да оказва помощ на жителите си. За България казусът е, че левът е вързан посредством валутния ръб за еврото. Заради това у нас единствения лост е посредством данъчната система. Бюджетът не може да бъде пробит с такава мярка, само че изисква фрапантно понижаване на администрацията, и локалната и националната. ", сподели още Георги Неделчев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР