Според редица експерти настоящата здравна пандемия ще прерасне във финансова

...
Според редица експерти настоящата здравна пандемия ще прерасне във финансова
Коментари Харесай

Как да се подготвите за финансовата криза?

Според редица специалисти актуалната здравна пандемия ще прерасне във финансова рецесия. И за това има редица доказателства, в това число протичащото се на финансовите пазари.

Най-страшното обаче: размерът, дълбочината и продължителността на евентуалната финансова рецесия не могат да бъдат измерени. Точно както не можеха да бъдат измерени и при връхлетялата ни рецесия през 2008-ма година, която доста малко специалисти съумяха да " пресъздават ".

Защото пандемията от ковид към момента не е овладяна.

И до момента в който в този момент всички мислят за ограничение на вируса и спасяването на човешки животи (което е първокачествен приоритет), в идващ миг (рано или късно, когато рецесията бъде овладяна), вниманието последователно ще стартира да се измества към преодоляване на икономическите последици. И за това ни свидетелства протичащото се в Китай, огнището на новия вирус, където то значително бе и първо овладяно.

Какво можете да извършите в сегашния миг на неустановеност, с цел да се подготвите душевен и капиталово? Ето някои хрумвания:

Кои ще са най-засегнатите браншове?

Според специалисти, най-засегнатите от пандемията браншове ще са автомобилният и обвързваните с него браншове, в това число на аварийните елементи (които са доста мощно застъпени в България); туристическият бранш (отново съществено показан в страната ни); хотелиерският и ресторантьорският; секторът на първокласни стоки; търговията на едро; промишлеността; финансовите услуги и други

Общо взето, съвсем всички водещи браншове в една стопанска система, в това число и българската, ще бъдат съществено наранени. Особено тези с по-голяма взаимозависимост от индустрията и туризма, дребни стопански системи, разчитащи съществено на експорт, като българската. Ако сте заети в този бранш, то би трябвало да се подготвите за най-лошото - вероятно да останете без работа.

Помислете за преквалификация, за курсове, които биха повишили вашата полезност като служащ. Към какви други браншове вашите познания и умения биха могли да бъдат приложени и оценени, оттатък тези, в които сте заети сега?

Ако от дълго време сте обмисляли да измененията сферата си на работа, в този момент (тоест след няколко месеца) може и да ви се наложи да го извършите. Можете да се опитате да изпреварите събитията и бъдещата конкуренция от ваши сътрудници, въпреки и в настоящия миг на " спряла стопанска система " да е извънредно мъчно да си промените работата.

Какви стъпки можете да предприемете, с цел да се отбраните от това, което следва?

Подсигурете си фонд за незабавни потребности

Най-лошото в миг на рецесия е да останете без работа или приходи за прочут интервал от време. Ето за какво помислете дали имате спестени средства и фонд за незабавни потребности. Такъв може да ви се наложи да ползвате, в случай че забележим огромна и продължителна рецесия, която ще е обвързвана с увеличение на безработицата. Традиционно специалистите предлагат да имате заделени спестявания от най-малко 6 месечни прихода, само че аз бих ги повишил на 8, тъй като рецесията може и да е по-сериозна от упованията.

Отложете по-значителни по мярка покупки

В миг на неустановеност и рецесия несъмнено не е добър миг да мислите за по-значителни по мярка покупки, като да вземем за пример на автомобил или на парцел. Най-вероятно фирмите и производителите ще стартират да ви заливат с " неустоими промоции ", на които е мъчно да устоите.

Първо, компликациите в автомобилния бранш и конкуренцията сред производителите най-вероятно ще докара до още по-изгодни предложения за нови коли в бъдеще, а за какво не и прекъсване на доста модели от произвеждане (което нормално се свързва с невиждани отстъпки от цените). Второ, имайте поради, че секторът на недвижимите парцели най-вероятно също ще бъде съществено обиден от идна рецесия, изключително в случай че тя е по-продължителна. А това може да значи и по-добри цени в бъдеще, при рекордно ниски лихви по банковите заеми (които обаче най-вероятно ще станат доста по-трудни за получаване). Или най-малкото ще имате по-голяма сигурност за приходите си, когато всичко отмине, а цените надали ще са по-високи от настоящите (които апропо са близки до рекордните си равнища от 2008-ма година).

Намалете заемите си

Да намалите заемите си може да носи доста положителни резултати след себе си. Първо, ще сте по-спокойни в миг на рецесия, в случай че останете краткотрайно без приходи. Второ, ще имате психическо предимство и по-добър кредитен рейтинг в бъдеще, в случай че рецесията се е задълбочила и желаете заем, с цел да си купите мощно поевтинял актив или отсрочена планувана покупка.

Не забравяйте, че най-големите благоприятни условия нормално се появяват в най-трудните моменти, само че за жалост тогава множеството хора нямат свободни средства или са доста задлъжнели, с цел да получат заеми, с цел да се възползват от това.

Пестете

Да пестите е още по-критично в моменти на рецесия. Всеизвестна загадка е, че с цел да тръгнете по пътя към финансова самостоятелност, би трябвало да следвате едно предписание - " плащайте първо на себе си ". Когато сте във финансова рецесия, това предписание е по-валидно от всеки път, с цел да можете да я преживеете.

Припомнете си следния откъс: " Нищо няма да ви помогне да натрупате благосъстояние, до момента в който не решите да плащате първо на себе си. Това значи тъкмо това, което разбирате. Когато изкарате $, първият човек, на който би трябвало да платите, сте самият вие ", съгласно Джордж Кларсън, създател на " Най-богатият човек във Вавилон ".

Малките разноски също имат значение

Капка по капка - вир. Може би не желаете да се лишите от дребни разноски, само че от време на време те могат да са обилни. Ще се върна на образеца с кафето. Да кажем, че пиете по три кафета дневно в заведение, всяко от които по 2.5 лв. (за ваше благополучие те са затворени в момента). Ако умножите тази сума по 30 дни в месеца, към този момент сте изхарчили 225 лв.. За година - 2 700 лв..

Но това е единствено върха на айсберга. Между 18- и 67-годишна възраст с капитализиране на спестяванията с една рационална рентабилност от примерно 6% на година, то този ви табиет би ви коствал спестени - 833 641 лв..

А в този момент екстраполирайте това за всички останали незначителни разноски, от които можете да се лишит.. Следвайте същата скица, даже и когато кафенетата отворят.

Как вложителите да се приготвят за идната рецесия?

Редица проучвания сочат, че най-страшното нещо, което може да се случи на вложителите и най-големият им боязън, е да изгубят спестяванията си. Или в най-лошия случай да им се наложи да чакат идващия взрив на пазарите. Статистиката сочи, че даже и след най-лошите рецесии в историята пазарите са се възстановявали. Но за това вложителите е трябвало да са извънредно търпеливи и да чакат - приблизително осем години А какво да вършат хората, чието пенсиониране е по-близо?

За страдание, вариантите пред тях не са доста по-различни.

Експертите поучават да не се поддавате на суматохата и да не продавате активите си, които към този момент са се обезценили най-вероятно с повече от 30%. При това единствено за към месец. Само преди месец и половина водещите международни борсови показатели бяха при исторически рекордни равнища. И в случай че тогава не сте продали, то в този момент най-вероятно към този момент е късно и съжалявате.

Дори и да забележим намаляване от още 10-15% от настоящите равнища на показателите обаче, най-лошото от спада към този момент може и да е отминало. И в случай че се ядосвате, че не сте продали, с цел да пропуснете огромна част от спада по-късно, то не правете идната неточност, която можете да извършите сега и за която след време най-вероятно ще се ядосвате още повече - да продадете в миг, когато е трябвало към този момент да държите или да купувате, в случай че сте имали свободни средства...

Ако имате спестени средства в депозити?

Сигурно се радвате и сте щастливи, че сте изтървали " касапницата " на пазарите, държейки спестяванията си в депозити. Предвид на рекордните депозити на българите и релативно ниската им експозиция към финансови активи, най-вероятно всеобщият малък спестител е останал предпазен от срутва на финансовите пазари и възможната финансова рецесия, която може да забележим.

Но... Винаги има едно " само че ".

Добре е да следите протичащото се с рецесията с ковид и евентуалните следващи резултати. Защото, както уточни рецесията от 2008-ма година, не видяхме края на света, а последвали положителни капиталови благоприятни условия, които подсигуриха старините на " трезвите " вложители.

Налице са опасности, в случай че не инвестирате на финансовите пазари, да изтървете идната бъдеща вълна на възобновяване, която да ви напряко " финансово самостоятелни ". Или най-малко да ви върне изгубеното от спада.

Как да определите точния миг за вложение?

Никой не може да каже това. Дори гениалният Бъфет не се наема да го направи. Но в случай че следвате един добър модел за вложение, като да вземем за пример тактиката на " левово или доларово осредняване ", т.е. купувате по малко акции от време на време и постоянно, няма да има потребност да уцелите дъното, когато и в случай че забележим такова скоро.

При такава тактика най-вероятно ще се радвате на всеки по-нататъшен спад, вместо да се " паникьосвате от него ". Така ще избегнете риска да уцелите допустимо най-лошия миг, като в това време ще имате психическото преимущество да гледате на корекциите, като на добра опция да купувате на ниска цена.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на финансови активи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР