Според разследващите става дума за Денис Сергеев, който е генерал

...
Според разследващите става дума за Денис Сергеев, който е генерал
Коментари Харесай

Би Би Си: Ръководителят на отравянето на Скрипал е бил в България

Според проверяващите става дума за Денис Сергеев, който е военачалник от съветското военно разузнаване, известно като ГРУ. Той е третият руснак, махленски в опита за отравяне на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солзбъри предходната година и на процедура е бил ръководителят на интервенцията.
Това демонстрират последните сведения, изнесени по случая от Би Би Си в програмата „ Нюзнайт “ и проверяващия уебсайт Bellingcat, споделя БНР.

При предходното следствие бе открито, че с изключение на Александър Мишкин и Анатолий Чепига във Англия по време на случая е бил и Денис Сергеев. Сега е конкретизирано, че той е дошъл сутринта на 2 март 2018 година на литеще „ Хийтроу “ и е напуснал страната на 4 март следобяд откакто веществото „ Новичок “ е било към този момент на дръжката на входната врата на дома на Сергей Скрипал. На базата на данните от неговия телефон Bellingcat е открил придвижванията му. Той не е напускал Лондон и по всяка възможност от самото начало е държал връзка с останалите двама, както и с Москва. Много е евентуално той да се срещнал за малко с Мишкин и Чепига малко преди да отпътуват от Лондон за Солзбъри.

Разследващите настояват, че Сергеев е с чин генерал-майор, до момента в който Мишкин и Чепига са полковници. Припомня се също, че Денис Сергеев, прочут под псевдонима Сергей Фьодоров, евентуално има връзка и с отравянето на български предприемач през 2015 година, прибавя БНР.

Би Би Си цитира Христо Грозев от Bellingcat, че макар сведенията, че Сергей Скрипал е бил наблюдаван от дълго време от съветското военно разузнаване и е имало сериозна подготовка, решението за деяние е било взето в последния миг, защото от телефона на Сергеев излиза наяве, че на 1 март в Москва той обезверено е звънял на организации, с цел да си обезпечи полетите до Лондон и назад. Случаят Скрипал още веднъж бе издигнат от премиера Тереза Мей на срещата й с Владимир Путин на съмита на Г-20 в Япония. Русия отхвърля да е забъркана, напомня Националното радио.

Към известното все още към историята връща и Сега, където се напомня, че третият мъж, обвинен за помощник на сътрудниците от ГРУ при акцията против Сергей Скрипал, беше разпознат от уеб страницата за следствия Bellingcat като офицер от съветското разузнаване на име Денис Вячеславович Сергеев още в средата на февруари 2019 година Именно за него се твърди в този момент, че в действителност е управлявал интервенцията.

Пак през февруали 2019 година ДАНС и прокуратурата потвърдиха, че въпросният мъж е влизал три пъти на територията на България през 2015 година с документи на името на " Сергей Вячеславович Федотов ". На процедура тази идентичност е била фалшифицирана, а същинският съветски жител е върховен офицер от ГРУ и ученик на Военно-дипломатическата академия на Русия.

Според създателите на следствието на Bellingcat, " съветските управляващи са подхванали необикновени ограничения през последните два месеца, с цел да изтрият всички обществено налични архиви за съществуването на Денис Сергеев, както и на Анатолий Чепига и Александър Мишкин, двамата съществени обвинени за отравянето на Скрипал ".

До момента е открито, че Денис Сергеев е роден на 17 септември 1973 година в Ушарал, на територията на някогашния руски Казахстан наоколо до границата на Съюз на съветските социалистически републики с Китай. Служил е в армията в Новоросийск. Между 2000 и 2002 година е трансфериран в Москва, където влиза в елитната Военно-дипломатическа академия, известна като школата на ГРУ. В учебното заведение се притеглят фрагменти с най-малък чин " капитан ", които са се показали с изключителни качества по време на военната си работа, изяснява Bellingcat.

Сергеев е женен и има щерка. От 2004 година нататък е употребил действителната си идентичност, с цел да се впише като шеф или акционер в 8 съветски компании. Всички от тях са премахнати в интервала 2007-2012 година и се допуска, че са употребени като кухи компании, които имитират имената на други огромни търговски сдружения, регистрирани в Русия. През 2009 година Сергеев е получил персонален заем от съветска банка в размер на малко над 1 млн. $. Предоставянето на сходен заем на човек без недвижимо имущество и даже без персонален автомобил е извънредно събитие. Предполага се, че заемът е даден за уедряване на персоналните приходи на Сергеев, който се показва като " експерт ", работещ за консултантската компания Loreven Style.

Дружеството, основано в Рига, е посочено от Сергеев като негов шеф при преброяването през 2010 година

Проверката на Bellingcat е посочила, че липсват публични архиви, които да потвърждават съществуването на сходна компания - както в Рига, по този начин и другаде. Двата телефонни номера, посочени за връзка с компанията, са невалидни.

Не е несъмнено какви функционалности са изпълнявали компаниите на Сергеев и дали имат връзка със заема от банката. Според проверяващите, е допустимо фирмите да са основани за пране на пари или за прикритие по време на разследващи мероприятия, тъй че да обезпечават законна месторабота на Сергеев и съдружниците му - също свързани с ГРУ.

През 2010 година Денис Сергеев получава своето " алтер его " Сергей Федотов. Издаден му е нов паспорт от бюро 770 001 в Москва, където са направени и персоналните документи на Мишкин и Чепига. Фалшивата идентичност повтаря някои от истинските данни на Сергеев, например бащиното му име и датата на раждане. Федотов получава адрес и работно място в Москва в сдружение на име " Бизнес Куриер ". Bellingcat не съумяват да разпознават съответното дружество, в което би трябвало да е работил сътрудникът от ГРУ.

При броене през 2017 година Сергей Федотов е показал, че получава заплащане в размер на 1000 $ на месец, без да показва къде работи.

При инспекция на няколко бази данни Bellingcat съумява да събере информация за пътуванията на Сергей Федотов през интервала 2012-2018 година - в това число до България.

Посещенията му в страната са се случили сред февруари и май 2015 година, като две от тях съответстват с утежняването на здравословното положение на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев. От справката се вижда, че последните му пътувания са от началото на 2018 година - Женева - Цюрих (10-17 януари), и Лондон - Рим (3 - 4 март). Тази аудиенция от Москва до Англия съответствува с пътуването на двамата сътрудници от ГРУ, обвинени за опита за ликвидиране на Сергей Скрипал.

Главният прокурор Сотир Цацаров удостовери, че следствието по случая Гебрев е възобновено през октомври 2018 година по гледище на самия пострадал, като е направена връзка с английските служби поради подозренията за възможна връзка сред отравянето в София от 2015 година и офанзивата против Скрипал през 2018.

Вил Мирзаянов, работил по основаването на " Новичок " в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, споделя пред Bellingcat, че няма доказателства за безапелационно умозаключение - или за отменяне на версията - за използването на сходна субстанция при опита за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и комерсиалния шеф на " Дунарит ". Мирзаянов разяснява, че както Verifin - лабораторията в Хелзинки, по този начин и Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) работят със общоприети проби, които не могат да засекат " Новичок ". Веществото още не е измежду неразрешените, въпреки да е в ход процедура за включването му в листата в идващите два месеца.

За да се откри дали при Гебрев е употребен " Новичок ", е нужно да се направи спомагателен разбор, който би трябвало да е таргетиран съответно за това вещество. Във Verefin са удостоверили, че пазят още мостри от кръвта на Гебрев и могат да създадат нов разбор. Източник на уеб страницата от българската ВМА споделя, че Гебрев е останал жив по знамение, положението му е било сериозно 2 седмици. Симптомите на сина му са били сходни, само че положението му не се е влошило толкоз доста.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР