Според районния кмет Христо Христов предложението за побратимяване е логично

...
Според районния кмет Христо Христов предложението за побратимяване е логично
Коментари Харесай

Варненски район ще се побратими с украински град, пълен с българи


Според районния кмет Христо Христов предлагането за побратимяване е разумно продължение на дългогодишно и сполучливо съдействие на общинската администрация с украинския град. Освен това пресечните точки сред " Младост “ и Арциз са доста, както в региона на културата, туризма, търговията, по този начин и в реализацията на бъдещи взаимни планове.

Арциз е ситуиран в историко–географската област Буджак (в южната част на Бесарабия) и е административен център на Арцизки регион.   В града живеят към 15 000 души.

" Считам, че подписването на контракт за побратимяване с украинския град ще сътвори спомагателни благоприятни условия за обмяна на опит и информация в разнообразни сфери на активност, а по този начин също и за реализация на взаимни капиталови планове и стопански конгреси. Това ще разреши на жителите на нашите градове от близко да се срещнат с историята, културата, традициите на страните “, се споделя в предлагането на кмета на регион " Младост “ Христо Христов.

На днешното съвещание общинските съветници позволиха и промени в два от стратегическите документи на Община Варна за интервала 2014-2020 година – Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване /ИПГВР/ и Общинския проект за развиване /ОПР/. Ремонт на пътната инфраструктурата, детски градини, учебни заведения, обновяване на Морската градина, създаване на детски и спортни площадки са единствено част от плановете в Интегрирания проект за градско възобновяване, чиято съществена цел е да промени образа на Варна до 2020 година   Общинските съветници дадоха единодушието си за прецизиране на плановете, като на мястото на тези с отпаднало значение бъдат включени нови.

Предвижда се и актуализация на Общинския проект за развиване на Варна за интервала 2014 – 2020 година Устойчивото икономическо развиване и растежът на директните задгранични вложения способстват за одобряването на Варна като водещ икономически център за страната, който изпреварва развиването на икономическите процеси на национално равнище. Основни социално-икономически индикатори и макроиндикатори демонстрират, че са настъпили известни промени в средата, в която се осъществят ограниченията, заложени в Общинския проект за развиване за интервала 2014 – 2020 година Затова е належащо да се направи актуализация на проекта, бе изтъкнато на днешното съвещание.

Членовете на комисията дадоха също единодушието си Община Варна да взе участие като сътрудник по интернационален план " Стартъп модел за градове – смарт технологии и тактики за брандиране на градове “ по стратегия УРБАКТ III. В плана, който е двегодишен и ще започва при започване на 2019 година, ще вземат участие градове от Португалия, Италия, Канарските острови, Унгария, Полша и Ирландия. Водещ сътрудник ще бъде гр. Алба Юлия от Румъния. Предстои да бъдат прегледани опциите за адаптиране на положителните практики на Алба Юлия за брандиране на града посредством консолидиране на смарт технологии. Проектът ще бъде в поддръжка на напъните на общината за разпространение на Варна като дестинация за четири сезона.  

Прогнозният бюджет за Община Варна като сътрудник е до 60 хиляди евро. Безвъзмездната финансова помощ по програмата е до 85% от допустимите разноски. Останалите 15% са личен принос, който ще бъде покрит напълно от националния бюджет посредством Министерството на районното развиване и благоустройството.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР