Според публикации във Фейсбук в Полша е обявена масова мобилизация

...
Според публикации във Фейсбук в Полша е обявена масова мобилизация
Коментари Харесай

Не е вярно, че Полша се готви за война

Според изявления във Facebook в Полша е оповестена всеобща готовност и мъжете всеобщо бягат от страната

Публикации в обществените мрежи погрешно настояват, че Полша се готви за война, оповестена е всеобща готовност, мъжете всеобщо бягат от страната, пробвайки се да я избегнат. Плановете били да бъдат мобилизирани 250 хиляди резервисти, като с цел да избегнат това, към този момент 70 хиляди души са напуснали страната, предава.

ТВЪРДЕНИЕ: Полша се готви за война, оповестена е всеобща готовност, мъжете всеобщо бягат от страната

В края на декември във Facebook се появяват две изявления, които популяризират изказванието. Единият пост е изработен от името на страница във Facebook, която твърди, че популяризира новинарско наличие. Публикацията, която съставлява текст върху подготвен декор, не показва източник на информацията, по кое време, по какъв начин и къде се твърди това и най-много – от кого.



Друга обява, разпространяваща същото изказване, е на консуматор, който в поддръжка е качил скрийншот от публикация на полски език със заглавие, подкрепящо тезата, че мъжете всеобщо бягат от готовност.



Скрийншотът, който е разгласил българският консуматор, с цел да илюстрира новината, е от публикация в изданието Niezależny Dziennik polityczny. Заглавието гласи: " Мъжете всеобщо бягат от Полша, пробвайки се да избегнат работа в запаса ".



В обявата е представен Войчех Лесюк, заместник-кмет на варшавския регион Вола. Публикуван е сркийншот от негов пост, в който споделя, че " държавното управление тласка поляците към война " и че " изцяло поддържа хилядите хора, които към този момент бягат от военна работа ", като добавя, че не е сюрпризиран " че от полска страна на границата с Германия се е образувала голяма опашка от коли ".



Няколко неща будят подозрения в този откъс. Първото е, че уебсайтът го е цитирал, изтривайки датата и годината. Второ – в историята на таймлайна на Войчех Лесюк липсва сходна обява. Свързахме се с господин Лесюк, който ни отговори, че обявата е подправена вест и че в никакъв случай не е писал сходен пост. Личният му профил във Facebook е бил обект на хакерска офанзива, при която е било оповестено наличие от негово име. В следствие Войчех Лесюк изтрива тези изявления - една от тях е цитираната в публикацията на изданието изданието Niezależny Dziennik polityczny.



Какво в действителност се случва в Полша?

Според Закона за отбрана на родината в действие в Полша от април 2022 година всяка година държавното управление издава декрет, който дефинира броя на лицата, които могат да бъдат призовани за дейна военна работа или военни учения.

В началото на декември 2022 година Министерството на защитата на Полша разгласява насоките за идната година в проекторезолюция. По същото време водещите полски медии, измежду които и новинарския канал TVP INFO, ръководен от полската държавна медия TVP, оповестяват, че през 2023 година Министерството на националната защита на Полша може да активизира до 200 хиляди души за военни учения. В информацията се акцентира, че тези военни учения се организират от години, само че са били прекъснати по време на пандемията от ковид.

Полк. Мирослав Брис – шеф на Централния наборен боен център, прецизира, че измежду мобилизираните ще бъдат и хора, които в никакъв случай не са служили в армията, само че се счита, че имат потребни умения, с които да допринесат.

Висшият боен чиновник изяснява, че в действителност ще бъдат призовани единствено " най-малък " брой хора. По думите му непреминалите военна работа, които могат да бъдат привикани на военно образование, са хора с специалности, които са значими за армията, като лекари, медицински сестри, парамедици, IT експерти, водачи и юристи.

Ученията могат да продължат до 90 дни, като неучастието в тях се санкционира със затвор или санкция. През интервала на учението резервистите ще получават армейска заплата. В доста от случаите цената ѝ ще е колкото заплатата на редови войник в полската войска - 117,13 злоти дневно или към 25 евро.

До 2009 година в Полша имаше наложителна военна работа за мъжете, само че тя беше отстранена в интерес на изцяло професионална войска. През последните години обаче възходящата опасност от Русия накара държавното управление да се стреми да усили размера на въоръжените сили. През 2017 година бяха основани нови сили за териториална защита.

Приетият през 2022 година Закон за отбрана на родината планува удвояване на размера на въоръжените сили от сегашните 143 500 бойци (111 500 професионални и 32 000 териториални военни) на 300 000 (250 000 професионални и 50 000 териториални военни).

Никъде не се загатва, че става въпрос за готовност за изпращане на фронта или за съставяне на части, които да вземат участие във военни дейности. Ясно е конкретизирано, че става въпрос само за военно образование, което даже е платено.

Още през октомври 2021 година, преди да влезе в действие въпросният Закон за защита на родината, военният министър на Полша Мариуш Блашчак, представен в локалните медии, дава отговор на появилите се в обществото спекулации, като акцентира, че държавното управление няма желание да възвръща наложителната военна работа и че с този закон се цели възобновяване на системата на запасите.

Според Блашчак задачата е да се усъвършенства образованието на военните, както и да бъде насърчена професионалната армейска работа и образование посредством разнообразни стипендии за профилирани степени, както и платено образование.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Няма никакви данни, че в Полша е оповестена всеобща готовност, че страната се готви за война и че всеобщо мъже бягат от страната. Цитираният Войчех Лесюк, заместник-кмет на варшавския регион Вола, на чиито Facebook пост се базира полската медия Niezależny Dziennik polityczny, отхвърля да е писал сходни неща, споделя, че профилът му е бил хакнат и че става въпрос за подправена вест.

От формалните документи, пояснения на публични лица и информации от авторитетни източници в полските медии излиза наяве, че СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОДГОТВЕНО ВОЕННО ПЛАТЕНО ОБУЧЕНИЕ, а не за готвена всеобща готовност в страната за водене на военни дейности. От тези обстоятелства може да се заключи, че изказванието, че " Полша се готви за война, оповестена е всеобща готовност, мъжете всеобщо бягат от страната " е НЕВЯРНО.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР