Според психолози от университета в Чикаго фобията от математика може

...
Според психолози от университета в Чикаго фобията от математика може
Коментари Харесай

Математическа фобия причинява болка

Според психолози от университета в Чикаго уплахата от математика може да аргументи действителна физическа болежка. При последно тяхно проучване са открили, че някои техни студенти, които не са се подготвили задоволително добре по математика, получават необикновена мозъчна интензивност в частите на мозъка, които са също по този начин виновни и за болката.

Подобен феномен е бил регистриран за пръв път през 1972 година и е прочут в разговорната тирада като математическа уплаха или боязън от математиката.

За огромна изненада на учените мозъчна интензивност в дяловете на болката липсвала, когато студентите решавали задания. Тя се появявала преди този момент, когато младежите очаквали да стартира самият изпит и в следствие бързо замирала.

По време на проучването били регистрирани случаи, когато даже и най-простите придвижвания като подаване на учебник или самото споменаване на думата математика причинявали мъчителни чувства.

Страхът от математиката може да бъде приет за пълноценно заболяване, защото при него са налице отрицателни физически и психически реакции, а това е особено и за други уплахи, означават учените.

 Страх

Фобията от математиката, колкото и непривична, надалеч не е най-странната уплаха, от която човек може да страда. Сред най-странните попадат ейзоптрофобия, която съставлява боязън от огледала и суматоха при виждане на личното си отражение, антофобия или боязън от цветя, като някои типове от тези растения могат да породят същинска суматоха единствено с някои от своите елементи като да вземем за пример стъбла или листа, хорофобията, която е показва в под паника боязън от танцуването, било то в компания или даже самичък.

Може би най-странната от всички уплахи е фобофобията, която съставлява боязън от вероятен боязън. Тя се появява след стресови обстановки и/или уплаха, която човек е изживял в минал интервал.

Регистрирани са хиляди сходни психологични положения, като непрекъснато се появяват нови уплахи като боязън от това да останеш без мобилна връзка, интернет или смарт телефон.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР