Според проучване, публикувано в списание Nature Scientific Reports, вероятността цивилизацията

...
Според проучване, публикувано в списание Nature Scientific Reports, вероятността цивилизацията
Коментари Харесай

Вероятността за срив в обществото през следващите няколко десетилетия е много голяма

Според изследване, оповестено в списание Nature Scientific Reports, вероятността цивилизацията на земята да оцелее през идващите няколко десетилетия, без да бъде изправена пред пагубен срив, е „ доста дребна “.

Двама откриватели от Чили и Обединеното кралство сформират модел по отношение на предходни данни на темповете на ползване на запаси – съответно във връзка с обезлесяването – с цел да видят какви прогнози ще се получат за способността на световното човешко общество да се самоиздържа.

И съгласно тяхната разработка има единствено 10% късмет човешката цивилизация да успее да преживее идващите 20 до 40 години без пагубен срив. „ От статистическа позиция стигаме до заключението, че вероятността нашата цивилизация да оцелее е по-малка от 10% при най-оптимистичния сюжет “, пишат създателите на проучването.

„ Изчисленията ни демонстрират, че при опазване на действителния ритъм на повишаване на популацията и потреблението на запаси, по-специално потреблението на гори, ни остават няколко десетилетия преди необратимия срив на нашата цивилизация. “

„ Трудно е да си представим, при липса на доста мощни групови старания, някакви огромни промени на тези параметри да настъпят в подобен времеви мащаб “, прибавят те.

Всичко това е доктрина, несъмнено. И двамата създатели на проучването са математици и физици, които употребяват метода на моделирането, с цел да схванат комплицираните системи – от биологични процеси до обществени системи. Този мощно научен метод има някои ограничавания. Както показват самите те, работата им допуска, че някои параметри (като растеж на популацията и степен на обезлесяване) ще останат непрекъснати, което сигурно не е обезпечено. Освен това гората се приема като сурогат на всички запаси, което може да се преглежда като прекомерно банален метод.

И въпреки всичко проучването обрисува една красноречива картина на това по какъв начин необузданото обезлесяване и сривът на популацията заплашват човешкото общество като цяло.

Проучването преглежда главно обезлесяването и потреблението на дървета от нас. Дърветата са скъпо благосъстояние за хората и за екосистемата като цяло. Те освен подкрепят естествените и човешките хранителни системи, само че и са крайъгълен камък в редица значими системи, като да вземем за пример въглеродния цикъл, производството на О2, опазването на почвата и водния цикъл. Според откривателите изсичането на горите скоро ще докара до това да няма да има задоволително запаси за издържането на международното население и в този миг надлежно ще настъпи „ пагубен срив “ на броя ни.

При сегашните темпове на обезлесяване всички гори на Земята ще изчезнат след 100 до 200 години. Проучването обаче предвижда, че дефицитът на дървета ще стартира да основава проблеми доста преди всички те да изчезнат.

„ Ясно е, че е нереалистично да си представим, че човешкото общество ще стартира да се въздейства от обезлесяването едвам когато и последното дърво бъде отсечено “, пишат те. „ Постепенното утежняване на околната среда в резултат на всеобщата сеч би се отразило мощно отрицателно на човешкото общество и затова човешкият колапс би почнал доста по-рано. “

Едно от най-забележителните умения на хората е способността им да се приспособяват и да вкарват нововъведения. В този смисъл може да се чака, че технологиите и науката ще разработят решения на този проблем. В отчета обаче се твърди, че „ потреблението на естествените запаси, по-специално на горите, е в конкуренция с нашето софтуерно равнище “. С други думи, колкото повече напредват технологиите, толкоз по-вероятно е да унищожим горите, в случай че не настъпи дълбока смяна в тази динамичност.

Изследователите се заиграват и с концепцията за по този начин наречения „ абсурд на Ферми “ и с въпроса за какво към момента не сме се натъкнали на друга напреднала извънземна цивилизация, в случай че вероятността за съществуването ѝ е огромна. По този въпрос откривателите показват, че съгласно някои единствено доста малко цивилизации биха били в положение да доближат задоволително високо софтуерно равнище, с цел да пътуват отвън своята слънчева система, преди да изчерпят ресурсите си. По създание извънземните се унищожават сами, преди да станат задоволително напреднали, с цел да могат да пътуват междузвездно.

Може би, слагат въпроса откривателите, това може да бъде усложнението, пред което ще се изправят и земляните през идващите няколко десетилетия – в случай че цивилизацията не претърпи удивително бърза промяна.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР