Според проучване, публикувано в престижното научно списание NEJM, е необходимо

...
Според проучване, публикувано в престижното научно списание NEJM, е необходимо
Коментари Харесай

Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%

Според изследване, оповестено в влиятелното научно списание NEJM, е належащо да се подобрят сегашните ваксини и да се създаде универсална ваксина против грип.
Докладите от Австралия са провокирали угриженост за високия брой болни до този миг. Грипният вирус A (H3N2) доминира, а предварителната оценка за успеваемостта на имунизацията против него е единствено 10%.
Според учените последствията от грипа за Северното полукълбо към момента не са ясни, само че е значимо да се означи, че имунизацията за сегашния сезон има еднакъв състав като употребяваната в Южното полукълбо. Несъответствията на имунизациите са настъпили в годините, в които циркулиращите грипни варианти се трансформират след вземането на решение за състава на имунизацията, което води до понижена успеваемост. Дори в годините, когато грипните ваксини са добре съобразени с циркулиращите вируси, оценките за успеваемостта на имунизацията варират от 40 до 60%, което е по-ниско от това на множеството лицензирани други ваксини.
Причините за ниската резултатност на грипната ваксина е многофакторна. В предходни години също се следи ниска резултатност в разнообразни страни, в това число Съединени американски щати.
Въпреки че някои здравни чиновници предлагат имунизация по време на бременност, това е противоречиво, защото последователен обзор на научната литература демонстрира, че приложението на грипни ваксини при бременни дами (около 1,6 милиона двойки майка-дете) е със статистически незначима резултатност, което не поддържа използването им в този интервал.
Същевременно, както при всяка друга ваксина, по този начин и тук има евентуален риск от нежелани резултати и тази информация е предоставена в листовката на продукта.
Друго изследване регистрира, че имунизирането няма статистически важен резултат върху хоспитализацията или затрудненията и не е открито доказателство, че имунизациите предотвратяват предаването на вируса. Изследванията, целящи да потвърдят необятно публикуваното разбиране, че имунизацията на медицински лица понижава заболеваемостта и смъртността на пациентите, са мощно неправилни, рекомендациите за имунизация са предубедени и такива причини не се поддържат от съществуващата литература.
Учени откриват, че изследванията със изводи в интерес на грипните ваксини са със доста по-ниско методологично качество, спонсорираните от промишлеността са с прекомерно оптимистични заключения, които не се поддържат от показаните данни, а финансираните от страната проучвания и тези с по-високо качество са по-малко склонни да имат заключения в интерес на имунизациите за грип.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР